България отново е в списъка на интелектуалните пирати

България е сред 34-те държави, включени в Списъка за наблюдение на Годишния доклад за 2004 г. за ефективността на защитата на интелектуалната собственост. Документът бе разпространен вчера от Службата на постоянния търговски представител на САЩ.

В главата за България, публикувана в Интернет страницата на службата, се посочва, че след 5 години страната ни отново е включена в Списъка за наблюдение, след като през периода 1996-1999 г. бе вписвана последователно в него и в Списъка за приоритетно наблюдение. След като в края на 90-те бе регистрирано силно понижение на вътрешното производство и износа на пиратски оптични дискове, през последните няколко години се наблюдава постоянно нарастване на интелектуалното пиратство, посочва докладът.

Основни причини за това са неефективното съдебно преследване, минималните присъди, пропуските в сегашното и в подготвяното законодателство, както и слабият граничен контрол.

Докладът препоръчва на българското правителство да вземе необходимите административни мерки, за да спре пиратството на оптични дискове, както и подправянето на алкохолни напитки и други продукти.

През април, когато в София се разбра, че България отново ще попадне в негативния списък, правителствени служители обясниха, че няма основание за подобна санкция към страната ни. Главният секретар на МВР ген. Бойко Борисов, директорът на НСБОП ген. Румен Миланов и служители в Министерство на културата твърдяха, че у нас няма нелегално матрично производство на компактдискове. Цеховете бяха изнесени в чужбина след като предишното правителство взе крути мерки срещу пиратите. МВР обаче не може да се пребори с контрабандния внос, предимно от Украйна и Черна гора. Ген. Миланов оправда масовата публична продажба на пиратски дискове с "домашните записвачки", които полицията не можела да пребори.

В доклада, представен от постоянния търговски представител на САЩ Робърт Зелик, 52 страни са обединени в няколко списъка - Списък на приоритетните чужди държави, Списък за приоритетно наблюдение, Списък за наблюдение и Мониторинг по глава 306.

Списъкът за наблюдение включва страни, направили положителни стъпки за защита на правата на интелектуална собственост. Той отчита напредъка на тези страни в борбата с интелектуалното пиратство след препоръките в предишните доклади. В него, освен България, са и Полша и Филипините, които са приели законодателство за защита на оптичните дискове от пиратски копия, както и Румъния, въвела мерки за узаконяване на софтуерните продукти, използвани от правителството ѝ.

Страните (или икономиките), включени в Списъка за приоритетно наблюдение, не осигуряват достатъчна защита на интелектуалните права. В него са изброени 15 от търговските партньори на САЩ, сред които Аржентина, Бразилия, Русия и Европейският съюз.

Като приоритетни чужди държави са посочени онези, чиято политика има най-негативно влияние върху притежателите на авторски права и продукти в САЩ. Те са обект на засилени разследвания и потенциални санкции. Украйна продължава да е включена в този списък.

Китай и Парагвай са включени в специалната "306" глава на доклада, тъй като са сключили двустранни споразумения със САЩ, засягащи и интелектуалната собственост. Украйна е на последно място в света по отношение защитата на правото на интелектуална собственост, сочи годишният доклад на централния офис на търговските представители на САЩ, цитиран от АФП.

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: