България отпуснала над 11 млн. лева за 205 неделни училища

България отпуснала над 11 млн. лева за 205 неделни училища
България е отпуснала 11 105 438 лева за 205 неделни училища, които се намират в чужбина. В Испания те са 50 и ги посещават 3 500 деца. Близо два милиона лева от бюджета на образователното министерство се отделят за обучението и дейностите по фолклор и родолюбие за училищата в Испания тази година.
 
Това се разбра на конференция за развитието на българските неделни училища, в която участва министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, съобщава пресцентърът на министерството.
 
Били са обсъдени възможностите за електронно обучение по български език. 
 
Министър Вълчев посочил, че електронно обучение е начин за разширяване на обхвата на учениците.
 
Предвижда се да има и обучение на учителите, което ще им позволи да подготвят по-добре учениците за сертифициране на компетентностите им по „Български език и литература“ по общата европейска езикова рамка. Училищата, които увеличават броя на учениците в друго населено място, откриват обучения на втори и трети адрес, провеждат тестове за сертифициране на знанията по български език и увеличават броя на децата в подготвителна група ще получават допълнителни средства от българската държава.
 
Създава се и възможност за подготовка на кандидат-студенти за прием в български висши училища. 
 
Форумът, организиран от Асоциация "Малага-България", е събрал представители на училища от Великобритания, Канада, Австрия, Германия, Кипър, Украйна и Испания.
Споделяне

Още от Общество