България отстъпи в преговорите за Бургас – Александруполис

България отстъпи в преговорите за Бургас – Александруполис

Споразумението за строителството на петролопровода Бургас – Александруполис е договорено между България, Русия и Гърция, съобщиха в края на последния работен ден от Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).

Според официалното съобщение, постигнатите договорености удовлетворявали и трите страни по проекта и споразумението ще бъде парафирано на 7 февруари – точно след десет дни в Бургас.

От МРРБ не считат, че трябва да дадат повече информация за направените от страната ни отстъпки. Последните искания на Русия бяха да притежава мажоритарния пакет акции от съоръжението, да притежава собствеността и на общата входна инфраструктура, от която ще тръгват тръбите на двете тръби – до Александруполис и до албанското пристанище Вльора.

Вторият проект – Бургас – Вльора обаче се ръководи от проектната компания АМБО, зад която стоят инвестициите на американски и големи международни компании.

Руските фирми – “Транснефт”, “Газпромнефт” и “Роснефт”, искаха също те да контролират напълно транзита на нефт през тръбата. Въпреки това обаче Москва не пожела да се обвърже в договора с конкретни количества петрол, с които да захранва тръбата.

Москва поиска акционерите в бъдещата международна проектна компания да не разпределят печалба и естествено техни фирми да извършват всички дейности по реализацията на проекта. Искане за данъчни облекчения също бе поставено от руските компании.

Още от Бизнес

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?