България отстъпи в преговорите за Бургас – Александруполис

България отстъпи в преговорите за Бургас – Александруполис

Споразумението за строителството на петролопровода Бургас – Александруполис е договорено между България, Русия и Гърция, съобщиха в края на последния работен ден от Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).

Според официалното съобщение, постигнатите договорености удовлетворявали и трите страни по проекта и споразумението ще бъде парафирано на 7 февруари – точно след десет дни в Бургас.

От МРРБ не считат, че трябва да дадат повече информация за направените от страната ни отстъпки. Последните искания на Русия бяха да притежава мажоритарния пакет акции от съоръжението, да притежава собствеността и на общата входна инфраструктура, от която ще тръгват тръбите на двете тръби – до Александруполис и до албанското пристанище Вльора.

Вторият проект – Бургас – Вльора обаче се ръководи от проектната компания АМБО, зад която стоят инвестициите на американски и големи международни компании.

Руските фирми – “Транснефт”, “Газпромнефт” и “Роснефт”, искаха също те да контролират напълно транзита на нефт през тръбата. Въпреки това обаче Москва не пожела да се обвърже в договора с конкретни количества петрол, с които да захранва тръбата.

Москва поиска акционерите в бъдещата международна проектна компания да не разпределят печалба и естествено техни фирми да извършват всички дейности по реализацията на проекта. Искане за данъчни облекчения също бе поставено от руските компании.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?