България отваря трудовия си пазар, обяви италиански вестник

България ще отвори вратите си за работници от Турция и от други съседни страни, съобщава в броя си от четвъртък италианският вестник "Денаро", предаде БТА.

Така страната ще компенсира недостига на работна сила, свързан с ускореното икономическо развитие и емигрирането на български граждани към чужбина, допълва вестникът.

България ще промени нормативите си, за да позволи на предприятията да наемат работници от чужбина за нуждите на строителството, туризма и корабостроенето, твърди “Денаро” и добавя, че строителният сектор в България е нараснал с 30% през миналата година, а туризмът се е увеличил с 10%.

Наличната работна сила се оказва недостатъчна при регистрирания икономически ръст от 6.1% за миналата година, благодарение на който е намалял броят на безработните. Безработицата е спаднала наполовина в сравнение с максимума от 18% през 2002 г., пише още вестникът.

Присъединяването към ЕС през януари позволи на българските граждани да търсят работа в други страни от общността, между които Италия и Испания. Според проучване на българското министерство на труда, работната сила възлиза на 3,5 милиона души, като през тази година 20 хиляди българи ще напуснат страната, за да търсят работа в чужбина.

Действителният брой на емигриращите обаче може да се окаже много по-висок, тъй като преобладаващата част от тях не се регистрира на трудовата борса преди да напусне страната, пише още всекидневникът.

Споделяне

Още от Европа

За коя политическа сила ще гласувате на изборите?