България отваря трудовия си пазар, обяви италиански вестник

България ще отвори вратите си за работници от Турция и от други съседни страни, съобщава в броя си от четвъртък италианският вестник "Денаро", предаде БТА.

Така страната ще компенсира недостига на работна сила, свързан с ускореното икономическо развитие и емигрирането на български граждани към чужбина, допълва вестникът.

България ще промени нормативите си, за да позволи на предприятията да наемат работници от чужбина за нуждите на строителството, туризма и корабостроенето, твърди “Денаро” и добавя, че строителният сектор в България е нараснал с 30% през миналата година, а туризмът се е увеличил с 10%.

Наличната работна сила се оказва недостатъчна при регистрирания икономически ръст от 6.1% за миналата година, благодарение на който е намалял броят на безработните. Безработицата е спаднала наполовина в сравнение с максимума от 18% през 2002 г., пише още вестникът.

Присъединяването към ЕС през януари позволи на българските граждани да търсят работа в други страни от общността, между които Италия и Испания. Според проучване на българското министерство на труда, работната сила възлиза на 3,5 милиона души, като през тази година 20 хиляди българи ще напуснат страната, за да търсят работа в чужбина.

Действителният брой на емигриращите обаче може да се окаже много по-висок, тъй като преобладаващата част от тях не се регистрира на трудовата борса преди да напусне страната, пише още всекидневникът.

Споделяне

Още от Европа