България отвръща на ЕК: "Южен поток” не нарушава европравилата

Правителството на Пламен Орешарски защити вземаните от българската страна решения по проекта за строеж на газопровода "Южен поток" и представя на съмняващия се в нарушения на европравилата Брюксел аргументи в подкрепа на становището ѝ, че тръбата спазва европейските изисквания.

Това се посочва в одобрена от правителството в сряда позиция на България по повод заведената от Европейската комисия наказателна процедура срещу страната ни заради извършени нарушения при реализацията на "Южен поток".

 

Сред въпросите на Брюксел е дали със сключеното през 2008 г. междуправителствено споразумение не са предоставени изключителни права, концесия или обществена поръчка на "Южен поток България” АД да проектира, финансира, строи и експлоатира газопровода, който ще бъде собственост на компанията. Според българското правителство, създаването на дружеството с решение на Министерския съвет през 2010 г. е в съответствие с вътрешното законодателство и не нарушава разпоредби от Общностното законодателство.

 

По отношение на съмненията на ЕК, че възлаганите от "Южен поток България" договори и по специално този със "Стройтрансгаз", правителството отвръща, че не се нарушават принципите за недискриминация, равно третиране и прозрачност и прилаганите от дружеството правила съответстват на тези принципи.

 

В съобщението на правителството не се посочва какъв е отговорът на третия въпрос на Еврокомисията - за компетентността на България да сключи междуправителственото споразумение с Русия, свързано с проекта.

Сега предстои Брюксел да каже дали е удовлетворен от отговорите на България или процедурата ще мина в следващата си фаза.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес