Според доклад на "Фрийдъм хаус"

България падна с още едно място в класацията за свобода на медиите

Свободата на печата бележи рекорден спад от 10 години насам

България падна с още едно място в класацията за свобода на медиите

България отново пада в класацията за свобода на медиите на американската неправителствена организация Фийдъм хаус. Страната тази година вече е на 78-о място, като пада от 77-о за миналата година. Българските медии остават частично свободни показва още докладът.

България е събрала 39 точки в класацията, при която 0 точки получават страните с най-свободни медии, докато последните по свобода на печата получават по 100 точки. По 39 и съответно на 78 място са още Индия, Черна гора, Антигуа и Барбуда, Салвадор. За определяне на точките държавите се оценяват в три подкатегории - правна, политическа и икономическа среда. И в подкатегориите по-малкия брой точки означава по-голяма медийна свобода.

От държави от Европейския съюз по-ниско в класацията на Freedom House от България са Хърватия (83), Румъния (84) и Гърция (92). От европейските държави под България са още Албания, Косово, Босна и Херцеговина и Македония. Турция, Украйна и Русия влизат в списъка в несвободни медии.

Европа продължава да поддържа най-високото ниво на свобода на печата, но според средните данни на региона той бележи втория най-голям спад през 2013 г., показва докладът. Все пак европейски държави са на върха на класацията - Швеция, Норвегия, Холандия. Сравнително подобрение на медийната среда е отбелязано в Италия, която обаче остава в графата "частично свободни".

Глобалната свобода на печата е спаднала до най-ниското си равнище за последните 10 години, констатира американската медийна организация "Фрийдъм хаус" в доклад, публикуван на 1 май, съобщи ДПА, цитирана от бТВ. Този спад отчасти се дължи на репресиите срещу медиите в Близкия изток, отбелязват авторите.

Само един от всеки шестима души, или 14% от общото население на света, живее на място, където медиите са определени като свободни. Много по-голям дял - 44 на сто - живеят там, където медиите не са свободни. 42 на сто пък живеят на места, където медиите могат да се нарекат частично свободни, се констатира в доклада на "Фрийдъм хаус".

"Наблюдаваме спад в медийната свобода на глобално равнище, предопределен от усилията на правителствата да контролират словото и да наказват тези, които го разнасят. Във всеки район на света миналата година видяхме правителства и частни „изпълнители" да нападат репортери, блокирайки физическия им достъп до достойни за отразяване събития, цензурирайки съдържанието и нареждайки политически мотивирани уволнения на журналисти", отбеляза Карин Карлекар, шеф на проекта, по който бе изработен доклада.

Тя съобщи, че властите в Русия и Китай са отказали да подновят или са заплашили да не дадат визи на известни чуждестранни кореспонденти, а правителството на Египет е отишло още по-далече, като е задържало редица хора от екипа на телевизия "Ал Джазира" по обвинения в подкрепа на тероризма, добави тя, изтъквайки някои от най-фрапантните случаи, описани в доклада.

Авторите отбелязват и някои позитивни промени, най-вече в африканските страни южно от Сахара, но като цяло доминиращата тенденция във всеки район на света е негативна. Освен тежките медийни репресии в Египет, Либия и Йордания, сериозно влошаване се наблюдава в Турция, Украйна и редица страни от Източна Африка и дори в сравнително свободното медийно пространство в САЩ.

От оценените 197 страни и територии през 2013 г., 63 от тях (32%) са определени като свободни, 68 - като частично свободни, и 66 като несвободни.

Като причини за покушенията срещу свободата на печата се посочват явните опити на правителствата на контролират новините чрез натиск върху журналистите, отразяващи чувствителни теми и събития, чрез ограничаване на дейността на чуждестранните кореспонденти и чрез затягането на ограниченията върху новинарските сайтове в интернет и социалните медии. Някои медийни собственици издават също така указания какво и как да се отразява или уволняват най-непокорните журналисти, констатира докладът.

10-те страни с най-нисък рейтинг на свобода на печата са Бахрейн, Сирия, Куба, Екваториална Гвинея, Иран, Еритрея, Беларус, Туркменистан, Узбекистан и Северна Корея. На върха на класацията пък са Холандия, Норвегия, Швеция, Белгия, Финландия, Дания, Исландия, Люксембург, Швейцария и Андора.

Положението с медийната свобода в САЩ се е влошило главно заради опитите на правителството да препятства отразяването на проблеми, свързани с националната сигурност, отбелязват авторите на доклада.

Споделяне

Още от Общество