България пак подаде молба за членство в ОИСР

Премиерът Бойко Борисов България потвърди желанието на България за пълноправно членство в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Неговото писмо е било връчено от посланика на България във Франция Марин Райков на Генералния секретар на ОИСР Анхел Гурия, съобщиха от външно министерство.

ОИСР е официално създадена на 30 септември 1961 г. Основната ѝ задача е изграждането на силни икономики в страните-членки, подобряване на ефективността, стимулирането на пазарните отношения, развитие на свободната търговия и принос към развитието на индустриализираните и развиващите се страни.

България вече участва като пълноправен член или със статут на наблюдател в редица работни групи и комитети на организацията. През 2007 г. България подаде молба за членство в ОИСР и през последните 5 години показа твърд политически ангажимент да изпълни задълженията си като страна-членка на ЕС и да прилага стандартите на Организацията на икономическо сътрудничество и развитие, се казва в съобщението.

Споделяне

Още по темата

Още от България