България първа подписа с Турция за връщане на нелегалните мигранти

България първа подписа с Турция за връщане на нелегалните мигранти

България е първата европейска държава, която подписа с Турция двустранен протокол за прилагане на Споразумението за връщане на нелегалните мигранти на територията на Турция, сключено между ЕС и Анкара. Целта на протокола е да осигури връщането на бежанците, влезли нелегално в България, обратно на турска територия, а също и да пресече пътищата на нелегалната миграция и на хората, организиращи нелегалния трафик.

Документът бе парафиран от вицепремиера и министър на вътрешните Румяна Бъчварова и от турския министър на вътрешните работи Ефкан Ала в Анкара.

Бъчварова посочи, че е изключително удовлетворена от факта, че протоколът е бил изготвен за много кратко време с усилията на представителите на двете страни.

"Това показва положително високото ниво на нашето сътрудничество, което е изключително полезно", посочи още тя.

Бъчварова припомни, че през последните месеци е договорено и изграждането на тристранен контактен център за полицейско и митническо сътрудничество между България, Гърция и Турция на ГКПП Капитан Андреево.

Центърът се финансира и изгражда в рамките на Плана за действие за изпълнение на неотложни мерки във връзка с присъединяването на България към Шенгенското пространство.

"Целта е чрез него да се осигури оптимална функционалност на представителите на трите държави, да се постигне по-ефективно и тясно сътрудничество и обмен на информация в реално време в областта на миграцията, организираната престъпност и тероризма", каза българският министър, цитирана от БТА.

По думите на Румяна Бъчварова благодарение на положителното развитие на сътрудничеството с Турция, общата българо-турска граница ще бъде по-надеждна и по-сигурна за населението на България и Турция.

Тя посочи, че през първите три месеца на тази година, благодарение на предприетите мерки, нелегалният трафик е намалял с около 20 процента.

Турският министър на вътрешните работи Ефкан Ала заяви, че "двустранният протокол с България е важен инструмент в общата ни борба срещу нелегалната миграция".

Турският вътрешен министър отбеляза, че подписаният с България протокол е в рамките на Споразумението с ЕС за нелегалната миграция, което Турция ще подпише и с други европейски държави.

"България е първата европейска държава, с която подписахме такъв протокол, защото смятаме, че благодарение на него ще осигурим ефективно действие на процеса за обратно връщане на нелегалните мигранти от една страна, а от друга - ще укрепим сътрудничеството и съвместните мерки за спиране на нелегалната миграция", посочи турският министър на вътрешните работи.

Той подчерта, че и Турция, и България са изправени пред предизвикателствата на миграционната криза, на проблемите със сигурността, които произтичат от нея.

"Сигурен съм, че ще продължи близкото и ползотворно сътрудничество с българската страна. Ние -Турция, сме готови да изпълним задълженията, които ни се полагат", каза Ала.

Състоя се и среща между министър Румяна Бъчварова и турският ѝ колега Ефкан Ала, в която участваха и членовете на двете делегации. Срещата бе закрита за журналистите.

Преговорите между България и Турция се състояха през март т.г., веднага след като ЕС даде "зелена светлина" на споразумението за миграцията.

Според източници, цитирани от кореспондент на БТА, в подписания двустранен протокол между България и Турция за реадмисия, са залегнали изискванията на ЕС, включени в новата система на евросъюза за прием на бежанци и удължаване на временните проверки по вътрешните граници на Шенген.

Споразумението предвижда връщане на незаконно пристигналите мигранти и включва механизъм "един за един": за един върнат в Турция сирийски бежанец, от Турция в страна от ЕС ще бъде пренастанен друг сирийски бежанец.

Още по темата
Още от България