Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

България първенец по кешови активи на населението

0 коментара

България е на първо място сред осем страни от Централна и Източна Европа по кешовия процент от финансовите активи на домакинствата. Въпреки намалението през последните години, все още високото ниво е показател и за сравнително високия дял на сивата икономика в страната.

Това показва представеното във вторник проучване на финансовите активи на домакинствата в държавите нови членки или кандидат-членки на ЕС, наречени страните от Нова Европа. Проучването е осъществено от Булбанк Уникредито и Pioneer Investment.

Към края на миналата година активите на българите са достигнали 34% от Брутния вътрешен продукт (БВП), като богатството на населението нараства постепенно след финансовата криза от 1996 и началото на 1997 г. Прогнозите са предкризисното ниво на спестявания да бъде достигнато около 2007 г., когато се очаква страната да влезе в ЕС.

През 2003 г. почти 33% от финансовите активи на българските домакинства са били парите в обръщение, докато в седем от останалите изследвани държави нивото на кеша се движи от 5.1 до 17.2 процента. За последните четири години разплащанията в кеш в България са намалели само с около 4 процента.

Изследването показва още и че страната ни заема последно място по спестявания на населението извън парите кеш и банковите депозити - в ценни книжа, акции, взаимни фондове, застраховки и пенсионни фондове.

В Чехия, Унгария и Полша, както и в Турция, този вид инструменти поемат близо 35% от финансовите активи на населението, докато за ЕС нивото е над 60 на сто.

Прогнозите на Булбанк са за постепенно увеличаване на ръста на спестяванията на българите във взаимни и в пенсионни фондове, като темпото им на нарастване до 2007 г. ще бъде 3-4 пъти по-високо спрямо ръста на банковите депозити.

Дори и след влизането ни в ЕС обаче банковите депозити, които в момента заемат почти 60-процентен дял от спестяванията, ще останат най-предпочитания инструмент за българина. Това се обяснява с все още слабия интерес на домакинствата към по-структурираните и високодоходни, а съответно и по-рискови инвестиционни форми, както и с ограничените възможности на финансовия пазар да оказва влияние върху спестяванията и инвестициите. Прогнозите все пак са за постепенно увеличаване на инвестициите във взаимните фондове от страна на по-младото поколение

В изследването на Булбанк се отбелязва ниското, дори и за страните от Нова Европа, ниво на инвестиции в акции, търгувани на фондовия пазар в България.

От изследователската група специално наблегнаха и на парадокса, че вноските в допълнителните пенсионни фондове в България са едни от най-ниските при положение, че самата осигурителна тежест е сред най-високите в страните от Нова Европа.

Страната ни е на едно от последните места в класацията и по финансови активи на глава от населението - 773 евро за миналата година, като зад нас е само Румъния. Дори първенецът в групата - Чехия с 5 592 евро, обаче изостава близо 8 пъти от средното ниво в 15-те стари членки на ЕС, което е 41 628 евро на човек.

2003г.
ЕС-15
НЕ-12
Италия
Население (млн.)
380
177
57
Банкови Сметки/ Население
134%
53%
63%
БВП (на глава от нас. в евро)
24,174
3,998
21,930
Финансови активи на глава от нас. в евро
41,628
1,897
35,800
Финансова задлъжнялост на глава от нас. в евро
14,498
362
5,296
Притежание на жилище в %
64%
62%
76%

В същото време, отчитайки ръста на взиманите кредити, до края на тази година България ще изпревари средното за Нова Европа ниво на финансова задлъжнялост на домакинствата като процент от БВП - 9.1 на сто. Задлъжнялостта на населението все още се отчита като ниска на фона на средните нива за ЕС - 59.3% в края на 2002 година.

Като фактори за кредитния апетит на населението се оценяват подобряването на стандарта на живот и по-високата оценка, която домакинствата дават на собствения си потенциал да обслужват заеми. В същото време, банките в България са стимулирани да кредитират заради подобрените механизми за събиране на вземанията и разширения обхват на кредитния регистър.

Анализаторите от групата на Уникредито посочиха, че в следващите няколко години двете противоположни тенденции - увеличаване на спестяванията и увеличаване на потребителската консумация, ще продължат да растат едновременно. Опитът от напредналите в пазарните реформи държави от Централна Европа показва, че в първите години на икономически растеж след стабилизацията се засилват потребителските апетити, което в момента се забелязва и в България.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.