България плаща 22 хил. евро по 5 дела в Страсбург, на които бе осъдена

Правителството прие за изпълнение пет решения на Европейския съд по правата на човека, с които България бе осъдена да плати за нанесени неимуществени вреди на ищци – български граждани, съобщиха в четвъртък от пресцентъра на МС.

По делото, заведено в Страсбург от бизнесмена Иво Недялков, осъден у нас за измама на граждани чрез така наречените финансови пирамиди, държавата ще му плати 3000 евро за причинени неимуществени вреди и 2500 евро разноски по делото. Недялков подаде жалба през 1998 г. за продължително задържане без предявени обвинения и за проточен съдебен процес.

По делото на Кирил Костов от Пловдив правителството ще плати на ищеца 1500 евро плюс 815 евро съдебни разходи. Кирил Костов осъди България в Страсбург пак за продължително задържане в предварителния арест.

По спечеленото от ОМО “Илинден” дело за неправомерни забрани за изяви на организацията в периода 1998-2003 г. държавата ще заплати 6000 евро обезщетение и 800 евро съдебни разноски.

Четвъртото дело е на "Капиталбанк” срещу България" Делото е образувано по жалба от 1999 г. на банката в несъстоятелност. България е осъдена заради принудителната ликвидация на банката, постановена от българския съд, без да бъде разгледано от него дали действително е неплатежоспособна. Държавата ще плати по това дело 4000 евро на завелите делото в Страсбург бивши ръководители на кредитната институция.

Петото дело е заведено през 1999 г. от четирима членове на ОМО “Илинден” срещу отказа на съда в Благоевград да разгледа жалбата им срещу забрана на местната власт от провеждане на мероприятие. Според съда в Страсбург четиримата граждани не са получили ефективна правна защита, каквато им се полага по закон. По това дело България ще плати на четиримата граждани 2000 евро обезщетение плюс разноските по делото.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?