България плаща 59 000 евро обезщетения за загубени дела в Страсбург

България плаща 59 000 евро обезщетения за загубени дела в Страсбург

Правителството прие решение за изплащане на общо 59 000 евро обезщетения по шест изгубени дела пред Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ).

Три от тези дела са заведени от граждани, които се смятат за част от т.нар. македонско малцинство, което остава непризнато в България. Общите обезщетения по тях са в размер на 33 220 евро.

Делото "Кирил Иванов срещу България" е заради забрана на провеждане на митинг от нерегистрираната организация "Македонски инициативен комитет", а обезщетението е 6000 евро. Другите две дела са заради отказа да се регистрира ОМО Илинден, а присъдените обезщетения и разноси са за 27 220 евро.

По делото "Чорбов срещу България" присъденото в полза на жалбоподателя обезщетение е в размер на 15 000 евро за имуществени вреди, 2000 евро за неимуществени вреди и 1260 евро за разходи и разноски.

Петото дело е заради полицейската операция "Медузите" във Варна, която бе проведена по времето на първото правителство на ГЕРБ. Вътрешен министър бе Цветан Цветанов. Присъденото обезщетение за бруталното на нахлуване на полицията в домовете на семействата Димови и Иванови е в размер на 3000 евро. Общо 1500 евро са разноските по това дело.

Държавата ще плати и 3000 евро по делото "Митев срещу България" заради незаконен полицейски разпит и нанесен побой на заподозрян.

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?