България плаща 8000 евро на изгонени йеховисти, за да оттеглят жалба в Страсбург

Правителството одобри днес приятелско споразумение по жалбата на двама австрийски граждани срещу Република България пред Европейския съд за правата на човека. В нея са повдигнати оплаквания за нарушаване на правото на свобода на религията.

Приятелското споразумение предвижда България да изплати на жалбоподателите обезщетение в размер на 8000 евро, както и да отмени заповедите, с които се отнема правото им да пребивават в държавата. Те от своя страна ще оттеглят своята жалба до Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ).

Жалбата е подадена през 1997 г., когато Едит и Алфред Лотер е трябвало да напуснат страната заради обвинение, че религиозната им дейност като членове на сектата "Свидетели на Йехова" застрашава националната сигурност на България.

Йеховистите бяха атакувани най-силно заради онази част от доктрината си, която задължава последователите има да отказват кръвопреливане.

През 1998 г. българската държавата пое задължение да регистрира изповеданието и от тогава дейността на общността е призната.

Целта на споразумението е да не се стигне до осъдително решение на ЕСПЧ, постановено във връзка с едно признато и официално регистрирано вероизповедание, което ще доведе до представянето на българската държава в негативна светлина в контекста на преговорите за присъединяване към ЕС в раздела "Политически критерии - религиозни права и свободи", уточниха от правителствената информационна служба.

България вече бе осъдена в Страсбург по жалба, подадена от изгонения като ислямски емисар палестинец Дариус Ал Нашиф.

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: