България плаща за мисията на “Дръзки” в Ливан, ООН няма пари

България плаща за мисията на “Дръзки” в Ливан, ООН няма пари

ООН няма да възстанови на България средствата, изразходени за мисията на фрегатата “Дръзки” в Ливан. В най-добрия случай страната ни може да получи само част от изразходените пари за първото участие на български военни по море в международна мироопазваща мисия. Това съобщи министърът на отбраната Веселин Близнаков в четвъртък, след като участва в закрито заседание на парламентарната комисия по отбрана, на което са били обсъдени средствата за отбрана за следващата година, които ще залегнат в държавния бюджет.

За двумесечната мисия на страната ни ще бъдат похарчени почти 3 млн. лв.

В началото на преговорите за българското участие в Ливан ООН е дала уверение, че разходите ще бъдат възстановени.

България губи парите, защото ООН не е направила точни разчети, тъй като това била първата военноморска мисия под егидата на организацията, обясни ситуацията Близнаков. По думите му “сумата е едно сериозно перо, ако Министерството на отбраната трябва да я отдели”.

Близнаков се надява, че при следващи участия във военноморски мисии средствата ще бъдат възстановявани до 50%.

Представители на военното ведомство и на външното ни министерство водят разговори с ООН “за защита на националните ни интереси”, каза още Близнаков. 

Бюджетът за отбрана

Близнаков е доволен от позицията, изразена от членовете на парламентарната комисия по отбрана в подкрепа на становището на военното министерство за увеличаване на бюджета за отбрана за 2007 г., така че той да достигне до нивото от тази година от 2.55 - 2.6% от БВП. Ще има допълнителни дискусии, решение все още не е взето.

Към момента в проектобюджета за следващата година на държавата се предвижда да се отделят 2.28% от БВП за сферата на отбраната. България е поела ангажимент към НАТО, според който трябва да се отделят около 2.6% от БВП годишно за отбранителни нужди. В противен случай няма да може да се извърши необходимата модернизация и професионализация на армията и да се изпълняват договореностите за наше участие в мисии зад граница.

10 милиона лева могат да бъдат икономисани от бюджета на МО, ако се приеме предложението за отпадането на акциза на горивата за армията, каза още министърът.

Ремонтът на самолетите и вертолетите се бави  

Министърът на отбраната каза още, че се бави изпълнението на договора с руската корпорация РСК МиГ за ремонт на изтребителите МиГ-29, но той няма да бъде прекратен, защото Военновъздушните сили изпитват голяма потребност от самолетите.

Предстои сключването на поредица от договори със завод ТЕРЕМ “Георги Бенковски” – Пловдив, което ще изпълни голяма част от ремонтите на самолетите.

Изтекоха сроковете, заложени в договора с израелската компания Елбит Системс за ремонт на  вертолетите Ми-17 и Ми-24. Според Близнаков компанията ще направи опит да получи разрешение да изнесе двигателите на машините за ремонт в Азербайджан, без което договорът не може да бъде изпълнен. Близнаков не е оптимист това да се случи, но е готов да изчака известно време, за да види дали ще се получи разрешение от експортната комисия.

Ако се стигне до прекратяване на този договор има вариант, според който основната работа по вертолетите ще се възложи на ТЕРЕМ.

Споделяне

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?