България плаща за връщането на берачи на боровинки от Стокхолм

Шведските власти задържаха заподозрян за трафик на хора

България плаща за връщането на берачи на боровинки от Стокхолм

Шведските власти са задържали 43-годишен мъж, заподозрян за трафик на хора покрай случая с бедстващите няколко стотин български берачи на боровинки в скандинавската страна, съобщи в сряда Франс прес.

По-рано през деня Министерският съвет взе решение да отпусне 170 000 лева за завръщането на закъсалите български граждани, което бе потвърдено и от Стокхолм.

"Българското правителство взе решение да финансира завръщането с автобус" на сезонните селскостопански работници, заяви говорителката на Стокхолмската община Брита Молин. Посланикът на България потвърди репатрирането пред шведската агенция ТТ, предаде БТА.

Сезонните работници бяха дошли в Швеция за бране на горски плодове, но твърдят, че са били измамени, защото не е имало достатъчно реколта за прибиране заради лошите климатични условия тази година.

Молин уточни, че всички дошли в Швеция българи за събирането на горски плодове, които може да са няколко хиляди, ще могат да се възползват от репатрирането, организирано от посолството на България в координация със Стокхолмската община и местната полиция.

Николай Младенов: Това е еднократен акт, не се създава прецедент

"Това е еднократен акт, който не трябва да се разглежда като създаващ прецедент. Правим това, защото големият брой на хора, които са в момента в тежко положение в Швеция, изисква спешна евакуация от страна на държавата и защото има нарастващо социално напрежение около някои от групите в местата, в които те се намират", коментира външният министър Николай Младенов.

Стотина българи от ромски произход лагеруват пред българското посолство в Стокхолм от миналата седмица и твърдят, че са измамени от некоректни работодатели, които им обещали заплащане срещу бране на боровинки. По думите им на територията на Швеция имало няколкостотин българи в подобно положение.

Българският трудов аташе в Берлин заминава за Стокхолм, за да помогне на посолството ни в шведската столица.

От МВР също ще заминат хора, ако се налага и по един заместник-министър на вътрешните работи и на труда и социалната политика, заяви социалният министър Тотю Младенов.

Между 1200 – 1550 души са българските берачи на боровинки в Швеция

Между 1200 и 1500 души - толкова са българските берачи на боровинки, според българския посланик Светлан Стоев, който цитира неофициални данни на шведските власти.

"Можем да разделим тези хора на няколко групи. В първата влизат онези, които искат да продължат да работят там, където има боровинки. Други пък искат да се върнат в България колкото се може по-бързо, защото условията за престой са под всякаква критика. Хората, които са ги докарали тук организирано с микробуси, камиони и коли, са ги оставили на произвола на съдбата. В третата група влизат жертвите на трафик на хора - трафикантите са искали да използват техния труд за постигане на финансови резултати. По този казус вече има един осъден българин, а срещу друг се води следствие", казва посланик Светлан Стоев пред Дойче веле и уточнява, че при трафика деянието започва в България, но крайната му цел е Швеция.

Някои са се спасили, други още чакат

Дипломатът, който е затънал до гуша в тази необозрима ситуация, разказва какво е свършено досега: "Българската мисия в Стокхолм до този момент е успяла да помогне на около 30 души да се приберат в България. За една група бяха закупени самолетни билети със средства на общините в Перник и в Трън. Ние ги откарахме до летището, откъдето те заминаха за Белград, а от там с влак за София. За втора група хора, които социалните служби окачествиха като хуманитарни случаи (например майки с непълнолетни деца) самолетните билети бяха закупени с помощта на шведските власти. За третата група средствата идват от Министерството на външните работи."

В момента пред българското посолство в Стокхолм около 70 души очакват някакво развитие на събитията. Според Светлан Стоев за помощ към различни социални служби в Швеция са се обърнали общо около 150 българи. Дипломатът казва още нещо важно:

"Опитваме се да задържим хората там, където се намират и където тези служби ги подпомагат - за да можем после да ги придвижим към България, след като се намери някакво решение. Някои от тях са в момента на 200 километра от Стокхолм и няма никакъв смисъл да идват тук, защото това само ще задълбочи проблема. Тук нямаме условия да ги приемем. В момента десетки българи са се събрали в парка пред посолството. Полицията ги пази, а служителите на посолството ги подпомагат с храна и вода."

Не идвайте, работа няма!

В края на разговора ни българският посланик в Стокхолм отправя следната изрична молба: "Моля Ви да разпространите информацията, че тази година сезонът в Швеция е много лош. Няма боровинки, няма горски плодове. Затова нека не се предприемат никакви пътувания. Работа няма, за съжаление. А тези, които идват насам без средства, трябва да знаят, че ако изпаднат тук в беда, нямат нормални условия за завръщане в България."

Споделяне

Още по темата

Още от България