България под натиск за задържането на румънския журналист

Румънският премиер Адриан Нъстасе е поискал в писмо до Симеон Сакскобургготски освобождаването на румънския журналист, задържан във вторник на ГКПП Дунав мост заради това, че снимал в безмитните магазини със скрита камера.

В четвъртък международната организация "Репортери без граници" осъди ареста на Джордже Бухнич от телевизия PRO TV. В послание до главния прокурор Никола Филчев организацията заявява, че румънският кореспондент е "жертва на абсурден и архаичен закон, който санкционира с абсолютно несъразмерна строгост използването на скрита камера - практика, която е често срещана при разследващите журналисти".

Молим ви да направите всичко, за да може Джордже Бухнич да бъде незабавно освободен, добавят "Репортери без граници".

Началникът на Окръжната следствена служба Петър Георгиев заяви, че в четвъртък е приключила започналата в сряда експертиза върху специалните технически средства, открити у Бухтич. Работи се по заведено следствено дело по член 339 "а" от НК и вероятно заключението ще бъде предадено в прокуратурата в петък, е заявил Георгиев, цитиран от БТА.

Член 339 "а" е за ползване без разрешение на специално техническо средство за негласно събиране на информация.

Адвокатът на обвиняемия Милена Дякова обясни, че в случая не става дума за шпионаж, а нашият закон забранява изобщо притежаването и използването на специални технически средства без разрешение. Тя се надява до края на седмицата всичко да завърши в полза на Джорже Бухтич.

Румънски журналисти напразно търсят достъп до прокурорите

От сряда в Русе са много румънски журналисти от различни медии. Пред русенски колеги те заявиха, че свободата на словото в България е много ограничена.

Репортерът от PRO TV Козмен Стан поиска писмен достъп до окръжния прокурор и поставя редица въпроси като: "Защо никой от прокуратурата не желае да разговаря с румънските журналисти?", "Защо не се позволява на румънския адвокат да гледа експертизата на касетата?", и т. н.

В Русе е и дипломат от румънското посолство в София.

"Нашите закони не са нарушени по никакъв начин и се спазват стриктно. Води се разследване", казаха в прокуратурата.

Джордже Бухнич бе задържан във вторник през нощта от български митничари на Дунав мост, когато снимал търговци от безмитните магазини на ГКПП Гюргево и Русе, които продавали цигари в по-големи от разрешените количества.

В четвъртък следобед Бухнич, който бе задържан за 72 часа, бе още в полицейския арест в Русе.

Нъстасе: Отношението към журналиста е "недопустимо"

Румънският премиер моли българския си колега да се намеси в полза на кореспондента на PRO TV "в уважение на международния статут на журналистите", заяви пред Медиафакс правителственият говорител Деспина Негое.

В писмото си румънският премиер е уверил българските власти, че журналистът не е искал да засегне националната сигурност на съседната и приятелска страна, а да осъществи разследване на румъно-българската граница, добави говорителката.

Ние смятаме за недопустимо отношението, на което Бухнич е бил подложен в България, както и факта, че той все още е задържан, защото разследването може да продължи и след освобождаването му, е посочил Нъстасе в писмото си.

Българският правителствен говорител Димитър Цонев заяви, че премиерът Сакскобургготски ще вземе отношение по случая след завръщането си от Естония. Цонев обаче нямал информация да е получавано такова писмо.

Телевизия PRO TV съобщи още, че представител на собственика на медията - немската групировка ВАЦ - не е бил допуснат в Русе до арестувания журналист.

Според PRO TV начинът на отношение към кореспондента им е злоупотреба и отмъщение от страна на българските митничари и на граничните власти. Медията припомня, че през септември четирима български митничари са се сдобили с досие след репортаж на PRO TV, който разкривал, че на митническите гишета редовните процедури се изпълняват само след като българският митничар получи по десет евро от всеки румънски турист.

По-рано през деня главният секретар на МВР Бойко Борисов се срещна в кабинета си с румънския посланик Михаил Рошиану и с директора на PRO TV. На срещата са присъствали директорът на НСБОП ген. Валентин Петров и зам.-директорът на националната служба "Гранична полиция" полк. Петър Илиев.

Румънските гости са настояли за съдействието на Бойко Борисов за освобождаване на журналиста. Генералът е казал на посланика, че няколко пъти е разговарял с главния прокурор Никола Филчев и че случаят е извън компетентността на МВР.

Образуваното следствено дело срещу румънския журналист е второто по рода си в рамките на месец у нас. През октомври прокуратурата започна разследване срещу британската корпорация ББС по жалбата на шефа на Българския олимпийски комитет Иван Славков за филма "Да купиш игрите", където Славков е заснет със скрита камера да дава съгласие за подкуп.

"Държавната машина виси като Дамоклев меч върху журналистиката"

По този повод адвокат Михаил Екимджиев заяви пред радио Нова Европа, че "държавната машина виси като Дамоклев меч върху журналистиката и най-вече върху малцината журналисти в България, които се опитват въпреки изключително неблагоприятната среда да правят разследваща журналистика".

Проблемът е преди всичко законодателен и произтича от една безумна разпоредба на чл. 339 "а" от Наказателния кодекс, която дава възможност прокуратурата да подведе под наказателна отговорност "всеки, който държи специално техническо средство предназначено за негласно събиране на информация без съответно разрешение". На практика в тази квалификация попадат и фотоапаратите, и GSM-ите, и диктофоните, с които журналистите работят и не само журналистите - всеки гражданин с фотоапарат и GSM също е потенциално застрашен от тази разпоредба, посочи адвокат Екимджиев.

Под ударите на член 339 "а" попадат и тези хора, които биха заснели престъпление и убийство или грабеж, добави той.

Екимджиев се съгласи, че в България не само, че няма дефиниция за обществен интерес, няма и традиция в неговата защита.

Понятието "обществен интерес" постепенно добива публичност и гражданственост в българския език изобщо, навлизайки най-вече от нормите на европейското право. Само Европейската конвенция за правата на човека буквално във всеки текст след дефиницията на конкретното право, дава възможните изключения, когато това право може да бъде ограничавано в интерес на обществото".

Според адвокат Екимджиев законодателят би трябвало да приеме допълнителна алинея резерва към член 339"а", в която изрично да се предвиди отпадането на наказателната отговорност във случаите, когато такива средства са използвани в обществен интерес за предотвратяване или за разкриване на престъпления.

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: