България подаде молба за регистриране на "бг" за неин домейн

България е подала молба за регистрация на символа "бг" за неин домейн, съобщиха в четвъртък от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС). Заявката е изпратена на 19 февруари в Корпорацията за интернет имена и адреси (ICANN).

Според становището на Съвета по стандартизация на географските имена към Агенцията по геодезия, картография и кадастър, "бг" се свързва пряко с името на страната и в националното самосъзнание с него се обозначава "българското".

"Очакваме през март отговор от международната организация", каза зам.-министърът на транспорта Първан Русинов.

Подаването на заявка за име е първият етап от процедурата за регистрация на домейна на България на кирилица. След като получим отговор от ICANN, следва да посочим организацията, която ще администрира регистъра на имената в този домейн. Днес МТИТС публикува на сайта си методика за избор на този регистър. Администраторът ще се оценява по пет групи критерии – административен капацитет, организационна подготовка, техническа подготовка, финансова стабилност, оценка за развитие.

Кандидатите ще бъдат оценявани от комисия, съставена от служители на МТИТС и независими експерти, които декларират отсъствие на конфликт на интереси. Администраторът може да бъде избран до май.

МТИТС ще действа енергично, за да кандидатства по бързата процедура за интернет домейн на кирилица. Надяваме се да сме първите с официално признат домейн на кирилица, каза заместник-министърът. Отчетени са културните особености, както и ползите за тези, които общуват предимно на кирилица. Така може да се насърчат повече българи да станат активни участници в интернет и в електронното управление, се посочва в съобщението.

Споделяне

Още по темата

Още от България