България подготвя нов външен дълг за 2.22 млрд. евро

България подготвя нов външен дълг за 2.22 млрд. евро

България е избрала "Сити", "Джей Пи Морган Чейс и Ко" и още две банки за подготовката на  нов външен дълг от 2.22 млрд евро през тази година, предаде Ройтерс в петък.

Според източник на агенцията финансовото министерство смята да пусне една или повече облигационни емисии през 2016 г., за да запълни бюджетния си дефицит от около 2 процента от брутния вътрешен продукт, както и да подсигури ликвидни буфери, които може да и потрябват заради стрес тестовете на банковата система.

От ведомството на Владислав Горанов отказват коментар, но потвърждават, че са предприели стъпки за подсигуряването на възможността за увеличаване на дълга съобразно средносрочната фискална програма.

Обявената сума от 2.22 млрд. евро е близка до максималния размер на новия външен дълг, записан в закона за бюджета за 2016 г. Общо страната ни може да изтегли през настоящата година 5.3 млрд. лв. нов дълг, от които 3.9 млрд. лв. от външните пазари.

Последно България взе външен дълг през март 2015 г., когато си осигури 3.1 млрд. евро и това бе най-големият вземан някога наведнъж от страната заем.

Споделяне

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?