България подготвя пренасочване на средства по европейските програми

Илиана Цанова: Има риск да загубим европари през този програмен период

България подготвя пренасочване на средства по европейските програми

Преносачване на европейски средства по оперативните програми се подготвя в момента. Къде какво се мести трябва да стане ясно през април. Упражнението се прави с цел да не се загубят финансови средства, какъвто риск има. Това съобщи вицепремиерът и министър по европейските фондове Илиана Цанова пред бТВ.

Служебният премиер Марин Райков при първото си посещение в Брюксел обяви, че част от средствата по оперативните програми ще бъдат насочени към пазара по труда. По думите на Райков за това имаме подкрепата и на Европейския съюз.

България досега не е правила прехвърляне на пари от една оперативна програма в друга. По принцип това не е невъзможно, но отнема време, а крайната датата за договарянето на средствата изтича в края на годината. Освен това прехвърлянето на парите трябва да се одобри от Европейската комисия. Към момента недоговорен все още е бюджета по оперативните програми “Регионално развитие”, “Човешки ресурси”, “Конкурентоспособност “ и “Административен капацитет”, показва справка в системата за управление на еврофондовете ИСУН.

Какво точно прави служебният кабинет по отношение на еврофондовете засега остава загатка. Ресорният вицепремиер все още не е дал публична пресконференция за медиите и не е ясно кога ще го направи.

В същото време Цанова съобщи, че България е изправена пред риск да загуби европейски средства през този програмен период, който приключва в края на тази година, но средствата могат да се разплащат до края на 2015 г.. Към момента са усвоени над 37% от 13 млрд. евро по 7-те оперативни програми, според ИСУН. Досегашният опит от предприсъединителните фондове показва, че страната ни успява да усвои около 70 – 75% от отпуснатия ни ресурс.

“Трябва максимално бързо да изпълним обществените поръчки и да разплатим около 2 млрд. лв. тази година", каза още Илияна Цанова. В бюджет 2013 г. е заложено изплащането на двойно по-голяма сума – 4 млрд. лв. Заради нестабилната политическа ситуация обаче и изборите това най-вероятно няма да се случи.

България вече две поредни години губи средства по Програмата за развитие на селските райони и тази за рибарството. За тази година по правилото n+2 има риск от загуба на средства по програмите "Околна среда", "Регионално развитие” и "Човешки ресурси".

Следващото правителство трябва да направи сериозни реформи в здравеопазването, съдебната система и електронното управление. Това трябва да се случи до края на 2016 г., в противен случай ще загубим европейски средства, посочи Илияна Цанова. Причината е, че съгласно новите европейски правила пари ще се дават срещу реформи.

В момента европейските средства са основният източник за растеж на икономиката ни. Две трети от инвестициите у нас се дължат на еврофондовете, каза Цанова.

Тя посочи два приоритета в ресора си – страната ни да успее да се възползва максимално добре от наличния финансов ресурс и да подготви новия програмен период.

Илияна Цанова каза, че е в тримесечен неплатен отпуск от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), където работи преди да стане вицепремиер и министър по еврофондовете. След изтичане на мандата на служебното правителство Цанова възнамерява да се върне в ЕБВР, където работи в отдел "Общинска инфраструктура и околна среда"  и е мениджър на проекти в няколко източноевропейски държави.

Цанова е получила поканата за вицепремиер от президента Росен Плевнелиев. "Отправиха ми предложение и ми дадоха 24 часа да го обмисля. Последва безсънна нощ, но видях ясен мандат и приоритети, които споделям. Приех, защото винаги съм искала да направя нещо за България", допълни Цанова.

 

Споделяне
Още от Европа

Кой да замени Борисов като премиер на кабинет в рамките на този мандат?