България подготвя пренасочване на средства по европейските програми

Илиана Цанова: Има риск да загубим европари през този програмен период

България подготвя пренасочване на средства по европейските програми

Преносачване на европейски средства по оперативните програми се подготвя в момента. Къде какво се мести трябва да стане ясно през април. Упражнението се прави с цел да не се загубят финансови средства, какъвто риск има. Това съобщи вицепремиерът и министър по европейските фондове Илиана Цанова пред бТВ.

Служебният премиер Марин Райков при първото си посещение в Брюксел обяви, че част от средствата по оперативните програми ще бъдат насочени към пазара по труда. По думите на Райков за това имаме подкрепата и на Европейския съюз.

България досега не е правила прехвърляне на пари от една оперативна програма в друга. По принцип това не е невъзможно, но отнема време, а крайната датата за договарянето на средствата изтича в края на годината. Освен това прехвърлянето на парите трябва да се одобри от Европейската комисия. Към момента недоговорен все още е бюджета по оперативните програми “Регионално развитие”, “Човешки ресурси”, “Конкурентоспособност “ и “Административен капацитет”, показва справка в системата за управление на еврофондовете ИСУН.

Какво точно прави служебният кабинет по отношение на еврофондовете засега остава загатка. Ресорният вицепремиер все още не е дал публична пресконференция за медиите и не е ясно кога ще го направи.

В същото време Цанова съобщи, че България е изправена пред риск да загуби европейски средства през този програмен период, който приключва в края на тази година, но средствата могат да се разплащат до края на 2015 г.. Към момента са усвоени над 37% от 13 млрд. евро по 7-те оперативни програми, според ИСУН. Досегашният опит от предприсъединителните фондове показва, че страната ни успява да усвои около 70 – 75% от отпуснатия ни ресурс.

“Трябва максимално бързо да изпълним обществените поръчки и да разплатим около 2 млрд. лв. тази година", каза още Илияна Цанова. В бюджет 2013 г. е заложено изплащането на двойно по-голяма сума – 4 млрд. лв. Заради нестабилната политическа ситуация обаче и изборите това най-вероятно няма да се случи.

България вече две поредни години губи средства по Програмата за развитие на селските райони и тази за рибарството. За тази година по правилото n+2 има риск от загуба на средства по програмите "Околна среда", "Регионално развитие” и "Човешки ресурси".

Следващото правителство трябва да направи сериозни реформи в здравеопазването, съдебната система и електронното управление. Това трябва да се случи до края на 2016 г., в противен случай ще загубим европейски средства, посочи Илияна Цанова. Причината е, че съгласно новите европейски правила пари ще се дават срещу реформи.

В момента европейските средства са основният източник за растеж на икономиката ни. Две трети от инвестициите у нас се дължат на еврофондовете, каза Цанова.

Тя посочи два приоритета в ресора си – страната ни да успее да се възползва максимално добре от наличния финансов ресурс и да подготви новия програмен период.

Илияна Цанова каза, че е в тримесечен неплатен отпуск от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), където работи преди да стане вицепремиер и министър по еврофондовете. След изтичане на мандата на служебното правителство Цанова възнамерява да се върне в ЕБВР, където работи в отдел "Общинска инфраструктура и околна среда"  и е мениджър на проекти в няколко източноевропейски държави.

Цанова е получила поканата за вицепремиер от президента Росен Плевнелиев. "Отправиха ми предложение и ми дадоха 24 часа да го обмисля. Последва безсънна нощ, но видях ясен мандат и приоритети, които споделям. Приех, защото винаги съм искала да направя нещо за България", допълни Цанова.

 

Споделяне

Още от Европа

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?