България подкрепи Италия срещу забраната на разпятия в класните стаи

България официално застана на страната на Италия, която оспорва решение на Европейския съд за правата на човека (ЕСПЧ), забраняващо излагането на разпятия в италианските класни стаи.

За пръв път в историята съда десет страни-членки, сред които и България, поискаха да са трета страна по дело. Става дума за делото Лауци, известно като "делото за разпятието", което ще бъде гледано от най-висшата инстанция на съда на 30 юни, съобщи БТА, като се позовава на zenit.org.

Десетте страни са България, Армения, Гърция, Кипър, Литва, Малта, Монако, Република Сан Марино, Румъния и Русия. Те искат да подкрепят Италия, която обжалва решение от 3 ноември на по-ниска инстанция на съда, с което се забранява излагането на разпятия в италианските класни стаи.

Мотивът на съда е, че с това "се ограничава правото на родителите да се даде образование на децата им съгласно личните им вярвания, както и правото на децата да са вярващи или не".

"Съдът смята, че задължителното излагане на символ на някое вероизповедание при упражняването на обществена функция подлежаща на правителствен контрол, конкретно в класните стаи създава подобни ограничения, които са несъвместими с дълга на държавата да гарантира неутралитет при упражняването на обществена функция, конкретно в областта на образованието", се казва в решението на по-нисшата инстанция на ЕСПЧ.

Статутът на трета страна позволява на другите държави да са официално страна по дадено дело и да внасят писмени и устни становища в съда.

Няколко други държави вече се произнесоха против решението за забрана на разпятията в италианските класни стаи. Сред тях са Австрия и Полша.

Като трета страна по "делото за разпятието" са допуснати и 12 неправителствени организации.
Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?