България подкрепи въздушните удари на САЩ в Сирия

Сградата на Външно министерство в София
България приема въздушните удари на въоръжените сили на САЩ по летище на сирийските ВВС като част от усилията за решаване на проблема с химическите оръжия в Сирия.
 
Това се посочва в официална позиция на българското министерство на външните работи по повод въздушните удари на САЩ срещу режима на Башар Асад в Сирия.
 
”Още веднъж подчертаваме необходимостта от възможно най-бързо разкриване и наказване на виновниците за варварския акт в град Хан Шейхун”, се посочва още в позицията на МВнР.
 
При химическата атака в град Хан Шейхун загинаха най-малко 70 души, сред които много деца и жени. Според Запада отговорността за смъртоносното нападение е на силите на Асад, докато според Дамаск и съюзниците му Русия и Иран виновни са бунтовниците.
 
”България подкрепя всички международни усилия, насочени към постигането на мир и намиране на политическо решение в Сирия. Необходима е безусловна и пълна подкрепа от страна на международната общност за между-сирийските преговори под егидата на ООН с цел провеждането на ефективни политически преговори съгласно резолюция 2254 на СС на ООН и на Женевското комюнике от 2012 година”, заявяват от българското дипломатическо ведомство.
 
От там допълват още, че върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини публикува декларация от името на ЕС, която ”потвърждава нашата последователна обща политика по конфликта в Сирия”.
 
София обяви позицията си часове след останалите страни членки на Европейския съюз.
Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?