България подкрепя намаляването на броя на евродепутатите

България подкрепя намаляването на броя на евродепутатите

България ще подкрепи намаляването на броя на евродепутатите след излизането на Великобритания от Европейския съюз.

Позицията на правителството за предстоящото неформалното заседание на Европейския съвет на 23 февруари в Брюксел е била одобрена на заседанието в сряда, съобщи правителствената информационна служба.

Българската позиция по този въпрос съвпада изцяло с решението на Европейския парламент, одобрено в началото на февруари.

В момента Великобритания разполага със 73-ма депутати в 751-членния Европейски парламент.

Предложението е 27 от британските места да се разпределят между 14 държави-членки, които в момента са по-слабо представени. България не е сред тях. Останалите 46 депутатски места ще бъдат оставени в резерв и ще се използват за бъдещето разширяване на ЕС, решиха евродепутатите.

Така след "Брекзит" и европейските избори догодина новият Европарламент ще има 705 депутати.

Ако решението на Европарламента бъде одобрено и от Съвета на ЕС, то България ще запази сегашния си брой евродепутати – 17, е посочено в правителственото прессъобщение.

На заседанието на кабинета е била одобрена и българската позиция за предстоящото заседание на Европейския съвет и относно Многогодишната финансова рамка след 2020 г. В средата на февруари председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер представи "менюто" с възможните варианти.

България смята, че държавите-членки трябва първо да постигнат съгласие по ключовите приоритети на Съюза след 2020 г., е посочено в правителственото съобщение.

Премиерът Бойко Борисов вече публично обяви, че повече пари трябва да се дадат по политиките за сближаване и за образование, отколкото за отбрана и въоръжаване.

България е против намаляването на земеделските и структурните фондове и е за увеличаване на вноската до 1.1 на сто от брутния национален доход на страните членки.

На предстоящия Съвета на ЕС по общи въпроси на 27 февруари в Брюксел ще бъде обсъдено състоянието на преговорите относно оттеглянето на Великобритания от Европейския съюз. Предварителната информация е за липсата на значителен напредък и констатирано разминаване в позициите на двете страни, се казва в правителственото прессъобщение.

Споделяне

Още от Европа

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?