България подкрепя новите санкции на ЕС срещу Русия

България подкрепя новите по-сериозни икономически санкции на Европейския съюз срещу Русия, които целят да принудят руския президент Владимир Путин да преустанови всякаква подкрепа за действията за дестабилизиране на Украйна. Това съобщи премиерът в оставка Пламен Орешарски след заседанието на кабинета в сряда.

 

Той уточни, че първоначално нашата страна е имала "някои забележки", които обаче са били взети предвид и сега подкрепяме новите санкции срещу Русия.

 

Орешарски не уточни какви са били забележките на България с думите, че не коментира "служебна кореспонденция". Той отказа да каже дали българските забележки засягат руския олигарх Генадий Тимченко, който е близък приятел на Путин, а негова фирма е част от проектната компания, която ще строи българския участък на газопровода "Южен поток".

 

Към момента Генадий Тимченко е само в "черния списък" на САЩ, но не и в този на ЕС.

 

Все още няма яснота какви точно са новите санкции на ЕС срещу Русия. Очаква се те да бъдат публикувани в сряда в официалния вестник на ЕС и да влязат в сила в четвъртък.

 

Според световните агенции санкциите предвиждат да се ограничи достъпа на руските банки до финансовите пазари, вноса на оръжия и на стоки с двойно предназначение, и на енергийни технологии.

 

ЕС е решил да блокира и авоарите на четирима руски бизнесмени, близки до президента Путин. Санкции има и срещу три руски компании, сред които една банка, но конкретни имена все още няма.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?