България подкрепя проекта за южен газов коридор

България подкрепя проекта за южен газов коридор

България подкрепя проекта "Южен газов коридор" без знаечние кой от вариантите за трасе ще се избере, каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев във Велико Търново.

 

По думите му за страната е важно този проект да се случи във възможно най-къси срокове. Причината е, че така се диферсифицират доставките и се избягва рискът от енергийната зависимост на Русия.

 

Европейската комисия трябва съвместно да преговаря със страните от Каспийския регион за доставка на газ от 20 – 30 млрд. куб. м годишно. Това е общата позиция на енергийните министри от ЕС постигната на срещата в Дания, каза Добрев.

 

Създаването на южен газов коридор ще доведе не само до енергийна сигурност, но и до диверсифициране на доставките, каза Добрев. По този начин се създава реална конкуренция на пазара.

 

Най-големият приоритет на правителството в момента е удължаването с 20 години на експлоатацията на пети и шести блок на АЕЦ “Козлодуй”, каза Добрев. Вече има сключен договор с консорциум от 14 фирми, който трябва да анализира състоянието на системите и да предпише мерки за удължаване на живота на двата блока.

 

Ръст на туристите с 5 – 8% през тази година, прогнозира още министър Добрев. Според него туризмът е единствената сфера в икономическия живот на страната, която търпи развитие въпреки кризата. Това се дължи на предприемчивостта на браншовите организации, отбеляза Делян Добрев.

Споделяне

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?