България подкрепя САЩ по спор в ООН за Ирак

Българският посланик в ООН Стефан Тафров е изразил съгласие с американското мнение, че Ирак не е оказа активно сътрудничество в оръжейните инспекции, съобщава АП, цитирана от Ню Йорк таймс в публикация по повод предстоящото обсъждане в Съвета за сигурност на ООН на въпроса за Ирак.

В желанието си да поддържат натиска върху Ирак, САЩ се опитват да предотвратят нов доклад на оръжейните инспектори през март, който може да доведе до отмяна на санкциите. Такъв доклад се изисква по силата на резолюция 1284 от 17 декември 1999 г. Той би позволил, в случай, че Ирак сътрудничи, да бъдат отменени санкциите, приети от Съвета за сигурност след иракското нахлуване в Кувейт през 1990 г.

Обсъжданията в Съвета за сигурност днес са посветени на връзката между резолюции 1441 от 8 декември м.г. и 1284 от 17 декември 1999 г.

Изчакването на нов доклад през март би забавило окончателното решение, на което Съединените щати се надяват. То би отложило евентуален военен удар за летните месеци, когато жегата в района на Персийския залив ще направи условията за война много трудни както за хора, така и за техника.

Съветничката по национална сигурност на президента Буш Кондолиза Райс е изразила възражения срещу нов доклад през март на среща с главния оръжеен инспектор Ханс Бликс.

Говорителят на американския посланик в ООН обяснява, че не може да има придвижване по предишни проблеми, докато не бъдат изяснени сега възникващи въпроси. Според него има много неотговорени въпроси, по които Ирак не сътрудничи активно.

Новият доклад на оръжейните инспектори би съдържал списък на оставащите задачи по разоръжаването на Ирак. Българският посланик Тафров казва, че такъв списък може да бъде изготвен в случай, че Ирак оказва пълно сътрудничество на инспекторите, Ирак обаче не сътрудничи активно.

Посланик Тафров не е правил изявления, излизащи извън рамките на досегашната позиция на България, съобщи българското външно министерство и припомни, че отдава приоритетно значение на изпълнението в пълен обем на резолюция 1441 на Съвета за сигурност от 8 ноември 2002 г.Няма промяна в българската позиция за използване на всички възможни средства за разоръжаването на Ирак по мирен път.

Френският посланик в ООН Жан Марк де ла Саблиер смята, че резолюцията от декември 1999 г. е в сила и ще остане в сила.

Същото е и мнението на Сирия, която в момента е член на Съвета за сигурност.

В сряда Ханс Бликс каза, че той се придържа към двете резолюции, докато Съветът за сигурност не промени инструкциите си.

Според няколко дипломати от ООН, шансът Съветът за сигурност да приеме нова резолюция в подкрепа на САЩ е твърде минимален.

Още от Свят