България поднови интерес за внос на компресиран газ през Грузия

Възможностите за доставка на азерски компресиран природен газ през Грузия по Черно море е обсъдил министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков с първия зам.-министър на енергетиката и природните ресурси на Грузия Мариан Валиашвили. Трайков е на посещение в Тбилиси.

Като вносител и транзитна страна, Грузия работи по различни варианти за пренос на газ в рамките на проекти от Южния газов коридор – пренос на втечнен, на компресиран природен газ, както и проекта “Агри“, в който участват Азербайджан, Грузия, Румъния и други. Трайков подчертал ползите и силните страни на варианта за пренос на компресиран природен газ, както и важността на подобен проект за диверсификация на доставките за България, съобщиха от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма в сряда.

“Този вариант е по-гъвкав и икономически ефективен за пренос на по-малки количества природен газ, каквито са нуждите на България. Той не изисква и значителни инвестиции в инфраструктура, което означава и по-малко разходи за реализацията му, в сравнение с алтернативата за втечнен газ“, заявил Трайков. За България проектът би бил важен и по отношение на реалната диверсификация на източниците и маршрутите за доставка, допълва той.

Така на практика България подновява интереса си за такъв вариант за внос на газ, който бе лансиран от президента Георги Първанов през 2009 г., а по-късно бе решено “Булгартрансгаз“ да създаде смесено дружество с азербайджанската ГНКАР за доставките на азерски газ с танкери по море в България.

България е предложила на Грузия експертна помощ на Грузия за присъединяване на електроенергийната ѝ система с европейската енергийна мрежа ENTSO-Е, както това направи Турция. Синхронизацията на мрежите ще осигури надежден обмен на електроенергия и ще улесни преноса и търговията с ток в рамките на страните от ENTSO-E.

Освен строежа на две междусистемни електровръзки с Турция, Грузия има амбициозна програма за изграждане на водноелектрически централи до 2019 г. В нея български компании биха могли да участват като инвеститори или като подизпълнители на строителни дейности и доставка на оборудване, допълват от икономическото ведомство.

Трайков е разговарял и с директора на Националната агенция по туризъм на Грузия Мая Сидамонидзе. Двамата обсъдили възможностите за партньорство в строителството на инфраструктура, вкл. туристическа – хотели, пътища, летища, както и механизми за обучение и предаване на опит за подобряване на туристическото обслужване в Грузия.

По-късно през деня Трайков продължава пътуването си в Азербайджан, където ще се срещне с президента на страната Илхам Алиев. Предстоят и срещи с министъра на икономическото развитие Шахин Абдула Мустафайев, с министъра на културата и туризма Абулфас Гарайев, с министъра на енергетиката и промишлеността Натиг Алиев, както и с президента на Азербайджанската държавна енергийна компания СОКАР Ровнаг Абдулаев.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес