България подновява ваксинацията с AstraZeneca след зелената светлина от ЕМА

Властите пускат отново и електронната система за запазване на час

България подновява ваксинацията с AstraZeneca след зелената светлина от ЕМА

България ще поднови имунизацията с ваксината на AstraZeneca от петък след като излезе заключението на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА), че препаратът е безопасен. Това обяви директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов в четвъртък. Той посочи, че има пълно основание заповедта за блокиране на ваксината да бъде отменена и имунизацията подновена още от утре.

Приложението на ваксината у нас беше спряно миналия петък след смъртен случай на ваксинирана жена с недоказана причинно-следствена връзка с имунизацията и на фона на масовото ѝ спиране в други европейски страни заради опасения, че може да повишава риска от тромбози. Българските власти казаха, че ще чакат резултатите от съдебно-медицинската експертиза по случая и становището на ЕМА.

В четвъртък ЕМА излезе със заключението, че ваксината срещу Covid-19 на AstraZeneca е сигурна и ефективна, както и че не може да се установи ясна връзка между ваксината и настъпили тромбози сред малък брой ваксинирани пациенти. Въпреки това, тъй като докладваните случаи, макар и много редки, да са сериозни, листовката на ваксината ще бъде допълнена, че е възможен риск от тромбози.

Кирилов коментира решението на ЕМА като посочи, че съотношението полза-риск от ваксината е положително и няма проблем всички държави-членки да продължат да я прилагат. Той съобщи, че ИАЛ също е направила анализ на една от партидите, които потвърждават, че няма проблем с качеството. Заключението от съдебно-медицинската експертиза по случая с починалата пациентка от Пловдив след ваксинация също не открива причинно-следствена връзка. Не са открити и тромби.

Пускат е-регистъра за запазване на час

Зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева съобщи, че от утре ще бъде подновена работата на електронната система за записване на час за имунизация, както и ваксинирането на хората, които са запазили вече час.

"Още тази вечер ще известим лицата, които бяха записани за 12 април за ваксиниране, за да могат утре да се явят във ваксинационните центрове и да получат своята първа доза от ваксината", каза тя.

"Създадена е организация чрез вкасинациионните центрове и районните здравни инспекции. Количествата от ваксината ще бъдат предоставени на съответните места. Допуска се, ако има хора, които няма да се явят утре, да бъдат ваксинирани и допълнителен брой лица, които се явят или са записани за съседни дни 12-13 март", съобщи Начева.

Властите подгряха пускането на ваксината с успокояващи сигнали 

По-рано в очакване на решението на ЕМА българските власти започнаха да излъчват успокояващи сигнали, че всичко е наред с ваксината на AstraZeneca.

"AstraZeneca не причинява нищо. До момента няма доказателства, които да потвърждават такива твърдения. Изчакваме ЕМА какво ще каже днес. Имаме съдебно-медицинска експертиза от Пловдив, която ще излезе днес, най-късно утре. Българите ще разберат каква е истината", коментира здравният министър Костадин Ангелов на редовния брифинг на здравните власти в четвъртък. "Ако истината е такава, каквато твърдят всички учени до момента, ваксинацията ще продължи", допълни той.

Премиерът Бойко Борисов също изказа положително становище. "Днес очаквам и това което знам, поне досега от направените изследвания е, че AstraZeneca е безопасна и ще я разрешат", коментира Борисов на работно съвещание с министъра на здравеопазването Костадин Ангелов и представители на Националния оперативен щаб.

Здравният министър каза, че до момента не се доказва връзката на ваксинацията с неблагоприятните събития – тромбози и смъртни случаи, в това число и у нас. По думите му обаче спирането на ваксината до изясняване на ситуацията е било естествено и правилно решение.

Той съобщи, че ваксините на AstraZeneca, с които разполагаме на склад, са около 100 000,а до края на месеца се очаква да дойдат още 180 000.

Отварянето на електронния регистър за ваксиниране зависи от две неща – дали ще продължава имунизирането на изборната администрация с иРНК продукти и дали ЕМА ще излезе с положително становище за временно спрения у нас препарат на AstraZeneca, каза още Ангелов.

Проф. Илко Гетов, представител на България в Европейската агенция по лекарствата, каза по-късно пред БНР, че съотношението полза-риск остава положително, но ще бъде допълнена продуктовата информация за ваксината.

"Прави се възможно най-експертния анализ на ситуацията. Съотношението полза - риск остава положително. Касае е за ултра редки инциденти, които са горе-долу 1 случай на 1 млн. ваксинирани. Утре ще бъдат одобрени допълнения в продуктовата информация, за да има заостряне на вниманието. Общо се касае за 25 случая при 25 млн. ваксинирани в целия свят... Няма основание за притеснение“.   

По-рано главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев каза пред БНТ, че шансът смъртните случаи да са резултат на ваксинацията, е много малък, но това трябва да се докаже. "Тук няма чувства, а факти и данни".

По думите му въпросът дали има връзка между ваксинацията с препарата на AstraZeneca и смъртните случаи в последните дни е доста сложен и изисква много подробен анализ.

Той посочи, че в предишни години е имало поводи да бъдат спирани партиди ваксини, използвани за детския календар. "Изключителен труд и безспорни доказателства коства отговорът на въпроса дали едно нещо е причинено от ваксината или не", каза Кунчев.

"Аз бих казал, че безопасността стои преди ефикасността, защото, ако не сме убедени, че е безопасна, дори и да е много ефикасна, пак не би трябвало да я ползваме. Така че разчитаме на мнението на нашите експерти, които работят по въпроса, както и на органите от Европейската агенция по лекарствата. Тази лаборатория има значителен потенциал от учени и лаборатории, които могат да дадат съвсем точно решение", посочи Кунчев. 

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?