България подобрява конкурентността си

За година се изкачва с четири места в доклада на бизнес форума в Давос

България подобрява конкурентността си

България е направила сериозна крачка в подобряването на конкурентоспособността си и за година се е изкачила с четири позиции до 50-то място сред 138 държави. Това сочи докладът за глобалната конкурентоспособност 2016-2017 г. на Световния икономически форум – Давос, представен у нас от Центъра за икономическо развитие в сряда.

Така страната ни затвърждава тенденцията за подобряването на своята конкурентност в последните години. От 2011 г. България се е придвижила от 74-то до 50-то място и сега изпреварва по този показател редица страни от ЕС като Словения, която е 56-та в класацията, Румъния - 62-ра; Словакия - 65-та; Унгария - 69-та; Хърватия - 74-та. От държавите, които се присъединиха към ЕС през 2004 г., по традиция най-добре се представя Естония, която е 30-та, а непосредствено след нея е Чехия.

В световен мащаб най-конкурентоспособни остават Швейцария, Сингапур и САЩ.

Глобалният индекс за конкурентоспособност се формира на базата на 12 фактора, които обхващат цялостното икономическо и социално развитие на страните. През последната година България отбелязва напредък почти по всички фактори, но дори и при факторите с най-голям принос за доброто представяне на страната продължават някои негативни тенденции.

Факторите, които влияят в най-голяма степен за доброто позициониране на България, са технологичната готовност, макроикономическата стабилност, ситуацията на пазара на труда, зрелостта или степента на развитие на бизнеса и промените в иновативността на бизнеса, коментира пред журналисти Мира Прохазка, директор на Центъра за икономическо развитие.

За съжаление, традиционно България изостава в оценките за институциите, които са в незадоволително състояние.

Най-тежка и негативна е оценката за съдебната система и недостатъчната ѝ независимост. По този показател България заема едва 110-то място. Бизнесът оценява като недостатъчно прозрачна правителствената политика и разбира се – наличието на сериозния проблем с корупцията и престъпността. Има проблеми с недостатъчната квалификация на работната ръка, неефективната инфраструктура, затруднения достъп до финансиране и недостатъчно ефективната държавна администрация.

Корупцията е поставена на първо място като пречка за развитието на бизнеса, следвана от недостатъчна квалификация на работната ръка, неефективна инфраструктура, затруднен достъп до финансиране и неефективна държавна администрация.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?