България подписа еврохартата за пътна безопасност

Смачкан от катастрофа автомобил, окачен върху билборд, цели да стряска шофьорите на едно от най-натоварените столични кръстовища. Това е част от кампанията, с която в понеделник започва обявената от ООН глобална седмица за безопасност на движението.

Над милион и двеста хиляди жертви са жертвите на катастрофи годишно в цял свят. Само по пътищата на страните от ЕС дневно загиват около 100 човека. Над 50 милиона годишно са ранените от войната на пътя.

В понеделник вътрешният министър Румен Петков изнесе статистика, според която тежките транспортни произшествия у нас продължават да се увеличават.

От януари до края на март т.г. са регистрирани 1673 пътнотранспортни произшествия, в които са загинали 208 души – с 43-ма повече спрямо същия период на миналата година.

Премиерът Сергей Станишев и министрите на транспорта Петър Мутафчиев и на вътрешните работи Румен Петков подписаха в понеделник  Европейската харта за пътна безопасност, с което България се присъедини към световната седмица на ООН за пътна безопасност.

По среден показател на загинали при транспортни произшествия, България заема едно от първите места сред страните от ЕС, уточни Румен Петков. За страните от ЕС той е 95 на 1 милион души, а през 2006 година за България показателят достига 135,8 души на 1 милион. В Холандия, загиналите при пътнотранспортни произшествия са 50 на 1 млн. души, в Германия 71 загинали на милион граждани.

Според премиера Сергей Станишев, причините за високата смъртност по българските шосета била “на повърхността” и известна на всички. Сред най-честите причини за катастрофите е пренебрегването на правилата за движение от шофьорите, като изпреварване на непрекъсната линия, коментира Станишев.

По данни на МВР катастрофи с фатален край са резултат от управление на моторно превозно средство в нетрезво състояние и превишената скорост.

Обезпокоително е, че нараства делът на транспортните произшествие заради неправоспособни водачи, коментира министърът на вътрешните работи Румен Петков.

Споделяне

Още от България