България подписа с “Газпром” пътна карта за развитието на мрежата си

България подписа с “Газпром” пътна карта за развитието на мрежата си

Пътна карта, съгласно която страните ще проучат въпроса за развитие на газопреносната инфраструктура на територията на България, при отчитане на правилата на ЕС, подписаха в събота министърът на енергетиката Теменужка Петкова и шефът на "Газпром“ Алексей Милер, съобщиха от Министерството на енергетиката в събота.

Зад тази обща формулировка, всъщност се крие договорка за работа по реализацията на втора тръба от газопровода Турски поток до Варна.

За воденето на такива преговори съобщи миналата седмица руският премиер Дмитрий Медведев. Източници на Mediapool разказват, че интензивни разговори по въпроса се водят поне от две седмици.

Офертата на руснаците била те да построят подводното трасе по дъното на Черно море, а "Булгартрансгаз" да осигури свързаността на своята мрежа така, че да може обемите да стигат до Сърбия. С този маршрут Русия смята да замени сегашните доставки на природен газ у нас от около 3 млрд. куб. м годишно, които влизат през Украйна и Румъния по т. нар. Трансбалкански газопровод.

Затварянето на досегашния маршрут е записано и в споразумението на руснаците с Турция за строежа на газопровода "Турски поток" като цяло. Отделно в офертата към Брюксел за прекратяване на антимонополното дело, концернът също е предвидил смяната на входната точка на доставките му за България, без да е посочено коя ще е тя. Освобождаването на Трансбалканския газопровод, по който в момента страната ни транзитира годишно около 13-14 млрд. куб. м руско синьо гориво за Турция, Гърция и Македония, не е проблем за България, тъй като в договора на "Булгартрансгаз" с "Газпром" за транзита има клауза "натовари или плащай" (ship or pay), която гарантира до 2030 г. на българския оператор годишните приходи от около 100 млн. долара за преноса на руски газ, независимо дали такъв има.

Една от целите на Русия в преговорите за втората тръба на "Турски поток" до България е да си спести тези разходи като договори входна точка край Варна. Българското правителство пък реагира с охота на офертата, която била за тръба с капацитет от 20 млрд. куб. м годишно, защото тръба на дъното на Черно море до Варна пасва идеално на плановете на Бойко Борисов да прави там газоразпределителен център. Амбициите му са този хъб да прекрои газовите потоци в региона и да захранва Западна Европа.

Въпреки че засега информация е предимно неофициална самото прессъобщение от Министерството на икономиката загатва, че въпросната “пътна карта” цели уреждането на отношенията именно по втората тръба на “Турски поток”.

По време на срещата, особено внимание бе отделено на въпросите по организацията на доставките на природен газ за България в дългосрочна перспектива. Алексей Милер информира Теменужка Петкова за изпълнението на проекта “Турски поток“ и изрази увереност, че създаването на нови мощности за пренос на газ през акваторията на Черно море ще допринесе в значителна степен за повишаване сигурността на доставките на природен газ за потребителите от Южна и Югоизточна Европа, в това число и за България“, съобщават от ведомството.

Министър Петкова пък е информирала Милер за “развитието и инвестициите в газопреносната система на България, както и за концепцията за газоразпределителен център“.

По време на срещата в Санкт Петербург е отбелязан ежегоден ръст на експортните количества руски газ за България, считано от 2013 година. “Положителната динамика се запазва и през 2017 година. От 1 януари до 31 май обемът на доставките е нараснал с 14,5%, в сравнение с първите пет месеца на 2016 година”, казват от Министерството на енергетиката.

 

 

 

 

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?