Ядрената мощност за 5.3 млрд. долара ще се финансира чрез заем без държавна гаранция

България подписа с "Уестингхаус" за нов реактор в АЕЦ "Козлодуй"

Споразумението трябва да бъде одобрено от следващия кабинет, а сега се бърза заради нотификацията на проекта пред ЕК

Сн. БГНЕС

Акционерното споразумение между американската компания "Уестигхаус" (Westinghouse) и АЕЦ "Козлодуй" за изграждането на нов реактор беше подписано в петък без финансов модел и обвързващи клаузи. За да влезе в сила, споразумението трябва да бъде потвърдено и от следващите правителства, се казва в официални изявления на АЕЦ "Козлодуй" и "Уестингхаус". Същото заяви и министърът на икономиката и енергетиката в оставка Драгомир Стойнев, който "изпързаля БСП" по думите на депутат от левицата, след три дни на увъртане и противоречива информация за предстоящото подписване.

В споразумението се предвижда дяловото участие в проектната компания АЕЦ "Козлодуй Нови мощности" да бъде в пропорция 70% за АЕЦ "Козлодуй" и 30% за "Уестингхаус Електрик Къмпани" (Westinghouse Electric Company LLC).

Планирано е проектът да се финансира основно от експортни кредитни агенции, имащи опит в енергетиката на България, както и с други международно приети финансови инструменти, се казва в съобщението на АЕЦ "Козлодуй". От "Уестигхаус" твърдят, че няма да се искат държавни гаранции за банковия заем.

Не са дискутирани държавни гаранции и дългосрочни договори за изкупуване на електрическа енергия, е посочено още в съобщението на АЕЦ "Белене".

Реакторът ще е готов до 2022 г., каза Драгомир Стойнев. По думите му "той е важен за българската ядрена енергетика, тъй като до 2020 г. другите реактори 5 и 6 на АЕЦ "Козлодуй" трябва да бъдат изведени от експлоатация".

Подписването на споразумението стана възможно след решение на кабинета в оставка на последното му редовно заседание на 30 юли. Решението е било последното необходимо условие, за да може да се задвижи процедурата по нотификтацията на проекта пред Европейската комисия, става ясно от публикувания финансов отчет на АЕЦ "Козлодуй Нови мощности" в Търговския регистър на 30 юли.

Другите две - за избор на технология и на площадка - са изпълнени отдавна. Не е ясно дали правителството е изпратило вече в Брюксел документацията на проекта за получаване на съгласие.

Политическият риск - най-големият пред проекта

Най-големият риск за реализацията на новия ядрен реактор е политическият, е посочено във финансовия отчет на проектаната компания АЕЦ "Козлодуй Нови мощности" за 2013 г. "Политическият риск за дейността на дружеството е висок, защото може да доведе до изменение на приоритетите и развитие на отрасъла при промяна на политическата конюктура", е посочено в отчета.

От "Уестигхаус" обявиха, че са подписали акционерното споразумение след съгласуване с всички български политически партии, но от БСП възразиха, че това не е направено с тях и не са дали подкрепа.

Преговорите с "Уестингхаус" за новата ядрена мощност започнаха още по времето на кабинета на ГЕРБ през 2012 г. Драгомир Стойнев ги продължи, а изненадващо след подаването на оставаката на кабинета на Пламен Орешарски президентът на американската корпорация Даник Родерик дойде на посещение в страната. Така на практика споразумението беше подписано в период на предаване на властта. 

Според Стойнев "едно такова споразумение ще е знак на приемственост между правителствата". "Това е първата стъпка от един дълъг маратон", допълни той в петък пред БНТ. Според него фактът, че споразумението би влязло в сила след одобрение от един следващ кабинет, е достатъчно доказателство, че се търси приемственост в политиката.

Спорните моменти по споразумението с американската компания са начинът за избора на технология, което стана без конкурс; прекалено високата цена на реактора; липсата на публично защитени разчети за необходимостта от изграждане на нови мощности.

За цената – "не става въпрос за колиба, а за ядрен реактор"

В споразумението няма избран финансов модел, кредитираща институция, лихвен процент, при който ще бъде взет заема, твърди Драгомир Стойнев.

От съобщението на американската компания се разбира, че това не е точно така, но не могат съобщят тези данни заради изискванията за поверителност.

"Споразумението се регулира от разпоредбите на поверителност. При все това, най-важните параметри са цената и условията, формиращи базата на всеки конкурентен проект, който би могъл да привлече атрактивно финансиране. Тази информация не е достъпна за публично разгласяване, но ако в крайна сметка условията на настоящето споразумение не могат да обезпечат един конкурентен проект, просто проектът няма да продължи", посочват от "Уестингхаус".

В споразумението ще бъде записана индикативната стойност на проекта от 5.3 млрд. долара за новата ядрена мощност, потвърдиха шефът на атомната централа Иван Генов и енергийният министър Стойнев.

"Твърденията, че тя е висока, са спекулативни. Тук не става въпрос да изграждаме колиба, става въпрос за ядрен реактор", защити цената Стойнев. Като аргумент изтъкна, че това е най-сигурният реактор в света и във Великобритания вече има подписани договори за изграждане на три такива реактора.

Резервация на площадката на АЕЦ "Козлодуй" за американците

Договорът се подписва, защото с него се дават изключителните права на "Уестингхаус", само американската компания да работи на площадката на АЕЦ "Козлодуй", смята Румен Овчаров.

Той допълни, че това означава не само VII блок, а въобще на площадката, на която може да бъде изграден и VIII блок. "Ето това е изключителността и затова се прави сега", подчерта Овчаров, който е защитник на спрения проект АЕЦ "Белене". Изграждането на нов реактор на площадката на първата ядрена централа прави тотално безсмислено строителство на втора АЕЦ.

Експерти от бранша обясниха, че обикновено строителството на атомните реактори върви по двойки, защото така се постигат по изгодни параметри и има компенсираща мощност в случай, ако едната излезе временно от строя.

В момента България е една от петте страни в ЕС, която е тотално зависима от руско ядрено гориво. Сделката с американската компания "Уестингхаус", която е най-големият световен производител на ядрено гориво, постига пробив в това отношение.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?