България поема делата срещу испанските бегълци Семерджиев и Арабаджиеви

Семейство Арабаджиеви може да бъде върнато в България до 3 месеца

Георги Семерджиев в. Марица

Георги Семерджиев, който бе е арестуван в край Барселона заедно с Ветко и Маринела Арабаджиеви, е бил освободен още в петък. Причината е, че Швейцария е оттеглила искането си за екстрадиция на Семерджиев по делото за пране на пари и трафик на наркотици, водено срещу него. Това стана ясно в петък от изказванията на заместник-главния прокурор Иван Гешев и на говорителя на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Срещу Семерджиев обаче веднага е образувано дело от българската прокуратура за укривателство на семейство Арабаджиеви. Държавното обвинение "ще извърши спешни действия по събиране на доказателства и ангажиране на наказателната отговорност на личния укривател Георги Семерджиев", съобщи Арнаудова, цитирана от агенция "Фокус".

В четвъртък Семерджиев беше задържан в къщата му край Барселона, заедно с издирваните от българските власти Ветко и Маринела Арабаджиеви. Те са обвинени у нас в данъчни престъпления. Издирват се от лятото на миналата година.

Първоначално беше съобщено, че семейство Арабаджиеви се намират в къщата им във Франция. Френските власти обаче не са ги открили на посочения адрес, стана ясно от думите на Гешев.

В края на миналата година по оперативни данни на българските специални служби е установено, че двамата се крият в къщата на Георги Семерджиев, известен като Жоро Шопа, в Испания, каза Гешев.

Попитан дали Арабаджиеви са се съпротивлявали при ареста в Испания, той каза: "Съмнявам се, че са оказвали съпротива. При тях не става въпрос за криминално престъпление, а за икономическо".

Заместник-главният прокурор обясни, че ако Арабаджиеви дадат съгласие за екстрадиция, до 15 дни ще бъдат в България. Ако не дадат съгласие, тогава се минава през две съдебни инстанции и процедурата ще продължи около 2- 3 месеца, каза Гешев.

"Знам, че новината са Арабаджиеви. Но за мен новината е, че държавата се изправя срещу битовата престъпност", каза още заместник-главният прокурор пред БНТ.

Арабаджиеви бяха обявени за издирване през септември 2018 г. след акция на властите в хотелите им в София и Пловдив. Тогава бяха задържани синът им Вълчо и няколко служители във фирмите им. Младият мъж бе обвинен в пране на пари, а родителите му получиха задочни обвинения за участие в престъпна група за пране на пари и укриване на данъци.

Синът на Георги Семерджиев - Лоренцо и синът на Арабаджиеви - Вълчо са били съдружници във фирма "Фешън Рентал" до 2017 година..

Споделяне

Още по темата

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?