България поиска Брюксел да раздели преговорите по финансовите глави от бюджета на ЕС

България поиска Брюксел да не обвързва преговорите по финансовите глави със следващия бюджет на Европейската общност за периода 2007 - 2012 г., когато страна ни очаква да бъде пълноправен член на ЕС.

Искането беше представено вчера от министъра на външните работи Соломон Паси и министъра по европейските въпроси Меглена Кунева при срещата им в Брюксел с комисаря по бюджетните въпроси на Европейската комисия Михаеле Шрайер.

България изрази желание решението на ЕС за финансов пакет за България да бъде отделено от дискусиите по следващата финансова рамка на Общността. Подобен подход би гарантирал своевременно приключване на преговорите за членство от 1 януари 2007 г., са изтъкнали българските министри.

Участниците в срещата са я оценили като изключително полезна и са изразили готовност за по-нататъшна интензивна размяна на мнения по заключителния етап на преговорите, съобщава МВнР.

Засега България е затворила 23 от 30 преговорни глави. Главите, по които предприсъединителните преговорите с ЕС не са приключили и които имат пряка връзка със следващия бюджет на общността, са земеделие, транспортна политика, регионална политика, околна среда, финансови и бюджетни въпроси.

Сегашният бюджет на ЕС изтича в края на 2006 г., а следващият ще бъде 5-годишен и ще уреди общите финанси на съюза до 2012 г. Изработването на следващия бюджет на ЕС вероятно ще срещне редица трудности, тъй като думата по него ще имат 25 държави. Допълнителна несигурност и възможност за забавяне съгласуването на финансовата рамка на ЕС внася и неизяснената институционална структура на Общността, свързана с приемането на бъдещата Конституция на ЕС.

През юни тази година се очаква Конвентът да представи проект за конституция на ЕС, който трябва да бъде одобрен преди ефективното приемане на 10-те нови члена през май 2004 г.

Мнозина очакват, че разделението на "стара" и "нова" Европа, очертало се около иракската криза, ще усложни още повече финансовата и политическата ефективност на бъдещия Евросъюз от 25 държави или 27 държави.

Още от България

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?