България поиска и от Япония завод за коли

Таро Коно и Екатерина Захариева, сн. БГНЕС

В разгара на страстите около опитите на България да привлече милиардната инвестиция на "Фолксваген", София официално поиска съдействие и от Япония техни компании да открият завод за автомобили у нас.

"Вече има доста големи компании и много се надяваме да видим в скоро време и производител на автомобили, не само производител на авточасти, от Япония в България", каза външният министър Екатерина Захариев след среща с японския си колега Таро Коно в София.

Японският дипломат обсъди темата и с българския премиер Бойко Борисов, но няма информация за конкретен инвестиционен интерес на японски фирми към България. Преди дни Борисов каза, че освен завода на "Фолксваген" България се опитва да привлече и инвестиция от южнокорейската компания "Хюндай" за около 1.5 млрд. долара.

Борисов и Захариева коментираха във вторник, че се надяват на повече инвестиции от Япония в области като информационни и комуникационни технологии и автоматизация, машиностроене, производство на автомобилни части, строителство.

Двамата са представили и възможностите на България да отговори на нуждите на японския ИТ бизнес.

"Япония има нужда от висококачествени IT-специалисти, а България разполага с такива”, отбеляза японският вицепремиер.

През септември тази година ще се проведе двустранен бизнес форум в Токио.

София има амбиция да привлече и повече японски турист. Засега около 14 000 японци посещават България годишно. Според Захариева, ако се открие директна авио линия между София и Токио, техният брой ще се удвоява всяка следваща година.

Двустранният стокообмен отчита стабилен ръст в последните години като за 2018 г. се е увеличил с близо 30 на сто и възлиза на 214.7 млн. долара.

Миналата година на посещение у нас бе японският премиер Шиндзо Абе, а в момента се подготвя и визита на Борисов.

"Развиваме взаимоотношенията си значително след посещението на премиера Абе в България през януари миналата година", каза министър Таро Коно.

По думите му България е важен партньор на Япония, който споделя основните ценности и поддържа стабилността на Балканския регион.

В сферата на двустранното икономическо сътрудничесто споделихме една и съща идея - че все още има огромен потенциал за развитие. Обменът на информация и създаването на благоприятен инвестиционен климат е от основно значение за привличане на повече търговия и инвестиции и от двете страни, каза Коно.

Той коментира, че е изключително важно Западните Балкани да постигнат стабилност и развитие като част от Европа, а тя да остане обединена около основните ценности.

С оглед на европейското членство на страните от Западните Балкани, Япония високо цени сътрудничеството си с България, посочи той.

  

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?