България поиска пълен достъп до Шенгенската информационна система

България поиска пълен достъп до Шенгенската информационна система

Служебният вътрешен министър Пламен Узунов е поискал България да получи пълен достъп до Шенгенската информационна система и до визовата система на ЕС, съобщи той след заседанието на Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи в Брюксел.

По думите му за нашата страна като външна граница това е изключително важно, за да бъде дейността на българските служби ефективна.

Узунов коментира още, че България изпълнява ангажиментите си по изпълнението на квотите на ЕС за разселването на мигранти. Министърът добави, че ЕС обсъжда възможностите за връщането на незаконните мигранти в оперативни срокове.

"Нашата страна не е единствената, която изпитва затруднения, полагаме огромни усилия, солидарни сме", заяви той, цитиран от БТА.

Помолен да коментира срещата на еврокомисаря по вътрешните работи Димитрис Аврамопулос с представители на правителствата на България, Румъния, Полша, Хърватия и Кипър по темата за визите за САЩ, Узунов отбеляза, че все още отказите от американските власти за визи за българи са 16.8 на сто.

"За да отпаднат визите, САЩ очакват този дял да спадне до три процента. Нашата позиция е, че сме изпълнили всички ангажименти към САЩ и се надяваме с общи усилия да постигнем по-добри резултати", коментира Узунов.

По думите му процентът на отказите действително е доста висок, но тенденцията е в наша полза. Той добави и, че предстои властите да анализират най-често допусканите пропуски и да бъде организирана информационна кампания за това как те да бъдат преодолявани.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?