България поиска преговори със Сърбия за членство в ЕС до края на 2013-та

Външният министър Кристиан Вигенин се обяви за започване на преговори със Сърбия за присъединяване към Европейския съюз до края на 2013 година. Той участва във вторник в заседанието на Съвет "Общи въпроси" в Люксембург.

Вигенин посочи, че постигнатото през април споразумение между Сърбия и Косово е важна предпоставка за нормализирането на отношенията между двете страни, които трябва да положат допълнителни усилия за неговото ефективно реализиране.

Освен това правителството в Белград трябва да положи допълнително усилия за преодоляване на икономическите проблеми, реализиране на жизненоважните реформи в сферата на публичната администрация и сектор сигурност, върховенството на закона и политиката, насочена към защита правата на националните малцинства.

"Европейското бъдеще на Западните Балкани не би било пълно без Косово и преговорите за Споразумение за стабилизиране и асоцииране трябва да стартират без повече забавяне", заяви още министър Вигенин, цитиран от пресцентъра на външно министерство.

Външните министри на ЕС обаче няма да вземат решение за Сърбия. Шведският външен министър Карл Билд заяви преди заседанието на министрите, че се надява Сърбия да получи зелена светлина за начало на преговори за присъединяване към ЕС, но не трябва да се очаква външните министри да определят дата, а рамков срок за преговори. Германският Бундестаг ще се произнесе утре за датата за Сърбия, а решението ще бъде взето на Съвета на ЕС в петък.

Въпреки че Македония не е в дневния ред на Съвета, българският външен министър информира колегите си, че е предложил на македонската страна ускоряване на преговорите по проекта на Договор за добросъседство и сътрудничество и очаква оставащите спорни въпроси да бъдат решени в кратки срокове.

Министър Вигенин изрази надежда скоро да бъдат налице необходимите условия за даване на дата за начало на преговорите и с Македония.

Кристиан Вигенин изрази подкрепата на България за постигнатото в Съвета съгласие за отваряне на нова глава в преговорите с Турция, чието разглеждане ще се осъществи след представянето от ЕК на годишния доклад за напредъка в демократичните реформи.

"Това е добър компромис, който позволява от една страна - да се потвърди ангажиментът на ЕС към Турция и, от друга страна, дава възможност задълбочено да се оценят мерките на турското правителство, включително и във връзка с протестите в страната", заяви българският външен министър.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?