България покани съветския войник, прототип на Альоша

България покани съветския войник, прототип на Альоша

Председателят на Държавната агенция по туризъм (ДАТ) Анелия Крушкова (НДСВ) се е срещнала в Новосибирск с бившия съветски войн Алексей Иванович Скурлатов, чийто образ е прототип на паметника на Альоша в Пловдив, и го е поканила да гостува в България, вероятно на български държавни разноски. Това съобщение разпрати до медиите пресслужбата на ДАТ във вторник, без да уточнява дали Крушкова е била по други задачи в Новосибирск или е отишла там специално да отправи тази покана. Кореспонденция на БНР от Русия осветли, че Крушкова е на обиколка в Сибир, за да подсили с личното си присъствие потока от сибиряци към българските курорти. 

Руският гражданин Скурлатов е поканен да се включи в тържественото честване на 50-годишнината от откриването на паметника, “който дълги години беше символ на българо-руската дружба”, се казва още в разпратения до медиите текст. Тържествата са насрочени за ноември в Пловдив

Г-жа Крушкова очевидно е забравила полемиките, които се водеха за съдбата на съветските паметници в България. И по-специално дали такива монументи като паметникът на Съветската армия в Борисовата градина в София, или Альоша, възвисил се на едно от пловдивските тепета, трябва да продължават да стоят на мястото си или да бъдат демонтирани и преместени в музеи на открито, посветени на тоталитарното изкуство.

През годините спорът загуби остротата и актуалността си, изместен от други теми. Така съветските шмайзери от паметниците останаха вдигнати над софиянци или пловдивчани. А повечето от тях едва ли биха се изпълнили с хубави асоциации, срещайки се с тези, които някога са държали истинските шмайзери в окупирана България.

Кой ли е дал тази идея на г-жа Крушкова и какво цели готвеното честване на пловдивския Альоша?

Споделяне

Още по темата

Още от България