България получава 50 млн. евро от Швейцария за евроинтеграция

Горната камара на федералния парламент на Швейцария одобри в понеделник предоставянето на 257 млн. франка (170 млн. евро) на Румъния и България в рамките на приноса на страната за разширяването на Европейския съюз, съобщи във вторник електронното издание "Суисинфо".

Сумата вече беше одобрена от долната камара на парламента, като за България са предвидени 76 млн. франка (50 млн. евро), а за Румъния - 181 млн. франка или 120 млн. евро.

Средствата ще бъдат предназначени за швейцарски проекти, изпълнени в сътрудничество с местни партньори. По време на дебата в горната камара един от сенаторите е уверил колегите си, че са взети мерки за доброто функциониране на системите за контрол върху изразходването на парите.

Сумата се предоставя въз основа на федералния закон за сътрудничество с източноевропейските държави, приет на 26 ноември 2006 г. Парите не бяха преведени до момента заради притесненията на Швейцария за проблеми с корупцията и съдебната система в България и Румъния.

Министърът на външните работи Мишлин Калми-Рей е изтъкнала, че Швейцария има "всякакъв интерес от интегрирането на тези две страни, защото това ще засили стабилността, сигурността и благосъстоянието на европейския континент, от което Швейцария също има полза“.

Споделяне

Още от България