България получи инвестиционен кредитен рейтинг от японска агенция

България получи за първи път инвестиционен кредитен рейтинг от Японската рейтингова агенция, съобщи министърът на финансите Милен Велчев. Японската агенция е оценила дългосрочните ни книжа в чуждестранна валута с "ВВВ-" със стабилна перспектива.

В края на миналата година тя даде оценка на България в края на миналата година, като по този показател тя беше "ВВ+" с положителна перспектива. Инвестиционният кредитен рейтинг, получен днес, означава, че страната ни преминава от група Б в група А на световните финанси, коментира Велчев.

Той уточни, че от идването на власт на сегашното правителство, рейтингът на България се повишава за девети път от различни агенции. Оценката за дългосрочните ценни книжа в местна валута е "ВВВ" със стабилна перспектива.

Сред мотивите на Японската кредитна рейтингова агенция за даването на инвестиционен рейтинг на България са политическите, икономическите и бюджетните реформи, очакваният в средносрочен план устойчив икономически растеж, строгата фискална политика, намаляването на държавния дълг.

За решението са допринесли още поддържането на режима на паричен съвет и стабилната финансова система. От друга страна японската рейтингова агенция посочва, че преструктурирането на икономиката остава на етап развитие, което се вижда от това, че една четвърт от работната сила е заета в селското стопанство и нивото на безработица е все още високо, което ще пречи на по-нататъшния икономически растеж.

Финансовият министър подчерта, че повишението на кредитния рейтинг идва само ден след като вчера Министерството на финансите обяви, че ще предложи на правителството да сключи ново споразумение с МВФ без финансиране.

Според заместник-министър Красимир Катев очакванията са и останалите агенции, които са по-консервативни в оценките си, скоро също да дадат инвестиционен кредитен рейтинг на страната. Той посочи, че за оценката е повлияло намерението, което има широка политическа подкрепа, валутният борд да бъде запазен и след 2007 г., а еврото да се въведе като парична единица две години след влизането на страната в Европейския съюз.

В близко бъдеще, до края на тази година не се предвижда емитиране на така наречените самурайски облигации - облигации, които се емитират на японските финансови пазари, каза Катев. Според него такава емисия обаче може да бъде пусната по-късно. Обикновено тези емисии не надвишават 200-250 милиона евро.

По БТА

Още от Бизнес

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?