България получи нови 25 млн. евро за демонтажа на малките реактори

България получи нови 25 млн. евро за демонтажа на малките реактори

Държавното предприятие "Радиоактивни отпадъци“ (ДПРАО) ще получи още 25 млн. евро за демонтажа на спрените четири малки реактора, след като на Донорската Асамблея на Международен фонд "Козлодуй“ (МФК) в началото на миналата седмица са били одобрени всичките внесени проекти за финансиране.

В началото на 2015 г. се очаква да бъдат подписани грантовите договори с фонда, който се администрира от Европейската банка за възстановяване и развитие, съобщиха от ДПРАО. Парите са предвидени за физическото отделяне на инфраструктурата на спрените от работа мощности на АЕЦ "Козлодуй” и за рехабилитация на 13 км. път от Козлодуй до село Хърлец, където ще е разположена площадката "Радиана”, на която ще се съхраняват слабо радиоактивните отпадъци от ядрената централа.

От ДПРАО съобщават още, че са получили Агенцията за ядрено регулиране уведомление, че предприятието ще получи лицензии за извеждане от експлоатация на І и ІІ енергоблок на АЕЦ "Козлодуй".

По време на асамблеята на МФК е бил отчетен напредък по проектите, подпомагани от фонда.. ДПРАО е докладвало прогрес на дейностите, свързани с изпълнението на Програмата за извеждане от експлоатация и изграждането на Националното хранилище за ниско и средноактивни радиоактивни отпадъци (НХ РАО). Експертите от Предприятието са представили и аргументирали проекти, които се нуждаят от финансиране за следващия шестмесечен период, за които ще се вземе решение през лятото на 2015 г.

Споделяне

Още от Бизнес

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?