България получи "жълт" картон от топ банка в Европа заради 10-годишната давност на дълговете

ЕБВР е силно загрижена от законовите промени на ГЕРБ и патриотите

България получи "жълт" картон от топ банка в Европа заради 10-годишната давност на дълговете

С всеки изминал ден се засилват критиките към устрема на ГЕРБ и "Обединени патриоти" да гласуват 10-годишна абсолютна давност за частните дългове на гражданите с аргумента, че така решават проблема с "вечните длъжници".

Чрез мярката кредиторите ще загубят всякакво право да върнат парите си с изтичането на 10-годишен срок.

В сряда България получи предупреждение от най-високо ниво в Европа – от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), че промяната ще има тежки негативни ефекти за финансовия сектор и икономиката на България. Откакто работи с България, Европейската банка за възстановяване и развитие е инвестирала в страната близо 4 млрд. евро, а текущите ѝ проекти с контрагенти в страната са за 914 млн. евро.

Според промените, срещу които се обявиха министерствата на финансите и правосъдието, банките, колекторските агенции и много юристи, с изтичането на 10-годишен давностен срок ще се погасяват всички вземания срещу физически лица, независимо от прекъсването на давността, стига те да не са отсрочени или разсрочени. Въвеждат се само две изключения – когато задълженията са натрупани от физически лица – еднолични търговци и когато те произтичат от "непозволено увреждане" и "неоснователно обогатяване".

Според критиците на мярката тя не е балансирана, защото защитава длъжника в много по-голяма степен от кредитора и на фона на бавното правосъдие у нас ще ограничи кредитирането и ще натовари съвестните длъжници. Освен това предложените текстове в Закона за задълженията и договорите не съдържат почти никакви гаранции срещу злоупотреби.

ЕБВР е загрижена относно предложените промени, които ще се прилагат и за физически лица, за които кредиторите са получили изпълнителен лист или са започнали съдебни производства, посочват от банката в разпространена до медиите позиция.

"Ако бъдат приети и приложени в сегашния си вариант, новите изменения ще имат значително негативно въздействие върху българския финансов сектор и впоследствие върху реалната икономика", смята финансовата институция.

Според нея измененията ще повлияят на събирането на дългове и вероятно ще навредят на целия сектор, който работи с необслужвани заеми и има за цел да подпомага освобождаването на банков ресурс, с който банките да продължават да кредитират.

"Предлаганите промени ще се отразят негативно и на банковата дейност, тъй като кредитополучателите - физически лица няма да имат стимул да изплащат заемите си. В резултат на това банките биха могли да намалят апетита си за отпускане на заеми към сектори, които традиционно се смятат за по-рискови: бизнес, ръководен от жени, стартиращи предприятия, селско стопанство и компании, базирани в селските райони", посочва банката в позицията си.

Тя призовава депутатите да проведат диалог с всички заинтересовани страни, включително банки, небанкови финансови институции и инвеститори.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес