България помага с 200 хиляди лева на сирийските бежанци

Правителството отпусна 200 000 лева хуманитарна помощ за нуждите на сирийските бежанци в съседни на Сирия държави, съобщи пресслужбата на кабинета.

 

Дарението е в отговор на призива на Службата на Върховния комисар за бежанците на ООН за спешно осигуряване на допълнителни средства.

 

По официални данни на МС броят на бежанците в съседни на Сирия страни е над 400 000 души. С наближаването на зимния сезон осигуряването на условия за преживяването му и на стоки от първа необходимост за бежанците става все по-належащо, а от необходимите 488 милиона щ. д. са осигурени едва една трета, посочват от Министерския съвет.

 

Включването на страната ни в помощ на хуманитарната операция за сирийските бежанци в съседни на Сирия държави е израз на солидарност със страданието на сирийските граждани, както и на ангажираност с дейностите на ООН и на ЕС в това направление, се отбелязва в съобщението.

 

Все повече сирийци бягат от насилието в страната си през България. Правителството вече подготвя временен приемателен център в Харманли с капацитет за 1000 души, в който може да бъдат настанени бежанци.

 

До момента няма решение България да приеме бежанци от Сирия.

Споделяне

Още по темата

Още от България