България помолила Европейския съвет да спре базиран в Брюксел сайт

Изданието Bulgarian Presidency.eu спира да излиза с края на европредседателството ни

Журналистът Георги Готев

Българското правителство е помолило Европейския съвет да му помогне да спре базираното в Брюксел електронно издание Bulgarian Presidency.eu. Причината била, че не го харесва и освен това то използва домейн на ЕС. Това съобщи издателят му Георги Готев, който обяви края на проекта си поради приключването на българското председателство на Съвета на ЕС.

"Разбира се, този опит се провали, а българският дипломат, който отправи искането, получи напомняне, че в ЕС има нещо, което се нарича свобода на словото", пише Готев, чиято основна журналистическа работа е като заместник-главен редактор на издаваното също в Брюксел електронно издание "Юрактив".

Пуснатият специално заради председателството сайт Bulgarian Presidency.eu е публикувал 318 статии от журналисти в София и Брюксел. Проектът е имал за цел да даде пример за качествена журналистика в контраст с преобладаващата пиар имитация на журналистика в България.

"Правителството на Бойко Борисов не харесваше нашия журналистически проект, защото не можеше да го контролира. Бяха казани доста лоши неща за този сайт с цел да се разколебаят потенциалните му спонсори (и целта бе постигната)", пише Готев.

"Като знаеше административния капацитет на българското председателство , очакванията от него бяха толкова малки, че всеки позитивен факт бе отбелязван като голям успех", продължава авторът.

"На заключителната пресконференция на 29 юни председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер определи българското председателство като успешно, защото е слушало Комисията. Това накара много журналисти да се смеят", пише в публикацията.

"За финал може да се каже, че кравата Пенка реши важен проблем: създаде юридически прецедент, с който ще спаси евентуално след Брекзит живота на тревопасни, пресичащи неохраняваната граница между Ирландия и Северна Ирландия. По международно медийно внимание българската крава засенчи българското председателство", добавя Готев.

Споделяне

Още от Европа

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?