България последна в ЕС по достъп на домакинства до Интернет

България последна в ЕС по достъп на домакинства до Интернет

България е в дъното на таблицата по достъп на домакинства до Интернет (19%), предпоследна е Румъния с 22 процента.

Според данни на статистическата служба на ЕС Евростат (Eurostat), оповестени в понеделник, в страните от Общността 54% от домакинствата са имали достъп до Интернет през първото тримесечие на 2007 г., в сравнение с 49% в предходната година. През тази година 42% са имали широколентова връзка със световната мрежа, през 2006 г. този процент е бил 30 на сто.

Проучването е направено в 27-те страни членки на ЕС, Норвегия и Исландия. То включва достъпа до Интернет, пазаруването чрез мрежата, електронните правителства и способностите на хората да ползват Интернет.

Най - много Интернет у дома ползват холандците – 83%,  следвани от   шведите и датчаните, съответно с 79% и 78 процента.

Най-малко домакинства са могли да се свързват с Интернет в България - 19%, Румъния - 22% и Гърция - 25%. Пропорцията на домакинствата с широколентова скоростна връзка е най-висок в Холандия - 74%, Дания - 70% и Швеция - 67%. Една-четвърт от хората разговарят онлайн, докато 15% се обаждат по телефона по Интернет.

Респонденти в 27-те държави от ЕС са били питани за различни дейности по Интернет, за да бъдат оценени техните умения. Оказва се, че 57% от хората са използвали Интернет търсачки. Половината от тях са изпратили мейлове с прикачени файлове, докато 30% казват, че са се предпазили от вируси и от шпионски мрежи. Повече от една-четвърт са свалили софтуеър от Интернет и са го инсталирали на компютъра си. Около 25% са участвали в чат-румс и различни дискусии онлайн. 13% са разменяли музика и филми.

Всеки десети е създал своя уеб страница.

В България 15% от Интернет потребителите поддържат широколентова връзка.

Според Евростат  32% от  българските потребители ползват Интернет търсачки,  20 процента от тях  разговорят и дискутират в мрежата, 16% използват интернет телефония. Едва 6 процента от българите твърдят, че свалят и инсталират софтуер от Интернет.

Дания, Естония, Люксембург и Холандия са страните с най-голям брой хора,  свързани с дейности в глобалната мрежа.

По данни на Държавната агенция за информационни технологии и съобщения (ДАИТС) от май 2007 г., 47% от българите използват компютър и Интернет.  Над 30% от населението над 15 г. се определя като “Интернет общество“. Към края на 2006 г. 11.7% от домакинствата имат достъп до високоскоростен Интернет, твърди Нели Вачева, управител на IDC България, цитирана от Портал Европа.

Споделяне

Още от Европа