България посреща евролидерите с лъв и соцреализъм в НДК

Кабинетът не се плаши от протести по време на европредседателството

"Няма по-добро място в Европа, обектът е нещо уникално". С тези думи министърът на културата Боил Банов описа Националния дворец на културата (НДК) след финала на ремонта, възлизащ на около 45 млн. лв., целящ да пригоди култовата социалистическа сграда за домакинството на първото българско европредседателство. Банов, чието ведомство през лятото стана принципал на НДК, в понеделник разведе там журналисти, заедно с министъра по европредседателството Лиляна Павлова.

Правителството не се плаши от протести и вотове на недоверие по време на европредседателството стана ясно от думите на Лиляна Павлова по повод заканите на учените от БАН да протестират, а БСП да внесе вота на недоверие на 17 януари.

"Ние сме демократична държава и всеки има право на протест", каза министърът по европредседателството.

За първите шест месеца на следващата година са планирани 270 събития, за които се очаква в страната да пристигнат над 22 000 делегати. Някои дни ще има по седем, осем събития, каза Павлова. Тя уточни, че финалната версия на Календара за предстоящите у нас събития ще бъде внесен за одобрение от Министерския съвет на заседанието в сряда, 20 декември.

Генералната репетиция за готовността на НДК ще бъде детското откриване на европредседателството, което е извън официалната програма. То ще събере над 300 деца от цялата страна на 6 януари, съобщи още Павлова. Тя уточни, че първата официална проява на българското европредседателство, планирана в НДК ще бъде на 12 януари.

Българският лъв от Съдебната палата ще посреща евролидерите

"Българският лъв" от Съдебната палата ще посреща европейските лидери и чиновници. Негова отливка е поставена на вход А6, който е отзад. Този вход е предпочетен за параден за премиери и министри, защото до него може да се стигне директно с автомобил, обясни министър Банов. Решението е взето и заради засилените мерки за сигурност, чиято система струва 12 млн. лв., възможно най-ниската цена, по думите на Банов.

Централният вход остава отворен за всички граждани, тъй като културния живот в НДК ще продължи по време на самото председателство и сградата ще бъде достъпна за всички граждани, разясни министър Павлова.

Отливката на лъва е стара и не е правена специално за европредседателството, поясни Борислав Велков, председател на директорския борд на НДК, пред Mediapool.

Лъвът е внушителен и създава алюзията с върховенството на закона, заради което България е под наблюдение от Европейския съюз от влизането си през 2007 г.

Социалистическото изкуство, което ще видят евролидерите

Графитите, дело на неизвестни автори, красят централния вход на НДК. Опазени са и творбите на класици от времето на социализма. Те са реставрирани за предстоящата си европейска премиера.

Бронзовата статуя "Възраждане" на Димитър Бойков стои величествено на централния вход. Запазена е и дърворезбата "Пламъкът" на Ангел Стефанов.

Реставрирани са платната "Човекът и мира" на Йоан Левиев, "Триумф" на Антон Дончев, "Възхвала на българската култура" на Дечко Узунов, "Битката за Ахелой" на Ванко Урумов, която е пред Зала 3, където ще се провеждат пленарните заседание на евролидерите и министрите, и "България" на Светлин Русев в Зала 6, където ще бъде международният пресцентър.

Имената на авторите и творбите им засега са изписани само на български език, но от културното министерство обещават да бъдат поставени надписи и на латиница.

Статичната зала 3 за срещата на върха

Зала 3, на последния седми етаж, където основно се провеждаха конгреси на малки партии, е напълно готова да посрещне евролидерите. Тя е преоборудвана изцяло, без да е променена вътрешната ѝ архитектура.

Тук ще бъде срещата на европейските лидери през май, както и съветите на министрите. "Пленарната зала на европредседателството е уникална и няма аналог", каза Боил Банов.

Общо са планирани 32 събития в нея, каза Лиляна Павлова. Тя определи залата като "статична", защото няма да се променя нищо от това, което се вижда в момента.

В центъра е разположена кръгла маса, около която са наредени бели кожени кресла. На тях ще се настанят евролидерите. Все още не е решено кой къде ще седне.

Поставен е и нов окачен таван, син мокет, двоен под, в който са вградени всички комуникации. Напълно оборудвани са и 8-те постоянни преводаческите кабини.

Капацитетът на залата е за около 1500 – 2000 души за едно събитие. Очакванията са на работните срещи в Зала 3 да се събират около 250 – 300 души.

Непосредствено до нея е Зала 10, която е преоборудвана за работните обеди. Те ще бъдат на бюро, а не на маса. По думите на Павлова такава била обичайната практика.

Придружаващите гостите лица ще обядват в ресторант "Скай плаза", който е основно ремонтиран, но все още не е обзаведен.

Заседания на възглавници в креативната зала 9

Текущите събития ще бъдат в зали 7, 8 и 9. Те са по-малки и се намират две нива под основната зала.

Пространствата им са отворени, за да дават възможност за бързата им трансформация според нуждите.

Зала 9 е предвидена за творчески срещи без преводачи. Там събитията ще бъдат по-разчупени, може да дискутираме въпросите от дневния ред на Европа, като седим на земята, описа творческата атмосфера Павлова.

Празниците време за довършителните работи и чистене

С инвестираните 45 млн. лв. бяха ремонтирани две трети от НДК. През изминалите почивни дни на две места са се появили течове. Те са в източната част на сградата, която не е била ремонтирана и не е влизала в заданието за реконструкция. Въпреки това строителят "Галчев груп" ги е отстранил за своя сметка, каза Николай Галчев пред Mediapool.

Дребни довършителни работи остават, за да бъде изцяло завършен ремонтът. Все още не са поставени черни стъкла в залите, където трябва да има – пресцентърът и Зала 10 за работните обеди на евролидерите. Продължава демонтирането и на павилионите от изложението на книгата.

Пресцентърът, който първоначално беше забравен и не влизаше в плановете, също все още не е оборудван. Той се намира в Зала 6, където обикновено се провеждаха персконференциите на политическите партии след избори. Пресцентърът ще разполага с 260 седящи места. В съседство ще бъде оборудвана зала за медиите с 40 работни места за писане, 5 за телевизии и 8 за радио екипи.

До първата среща, която ще бъде на 12 януари, има достатъчно време всичко да бъде оправено, смятат двамата министри. Не трябва да се забравя, че ремонтът течеше, докато в НДК продължаваха да се провеждат културни мероприятия и изложения, отбеляза министър Банов. Той заяви, че като цяло е доволен от свършеното.

Генералната репетиция – детското откриване на европредседателството

Детско откриване на първото Българско председателство на Съвета на ЕС – Мега Доджо София 1.0 (Mega Dojo Sofia 1.0) ще предшества официалното. То ще събере над 300 деца от цялата страна в НДК.

"С удоволствие приехме предложението на CoderDojo Bulgaria и Дигитална Национална Коалиция да направим заедно това детско откриване и то да сложи знака на Българското председателство. На практика то представя най-добре основните ни приоритети, заложени в програмата на правителството – инвестицията в образованието и в младите хора, и изграждането на дигитални умения, креативност и предприемачески дух от най-ранна възраст", обясни министър Павлова.

Мега Доджо София 1.0 ще събере деца със и без опит в програмирането. Детското откриване ще се проведе в три от официалните зали на председателството, броени дни преди официалното откриване и първите срещи на най-високо ниво.

Така децата ще имат възможност да усетят буквално атмосферата на събитието, но и ще се забавляват да опознават Европа с помощта на науката и високите технологии.

Организатори на събитието са CoderDojoBulgaria и Дигитална Национална Коалиция, подкрепени от Microsoft Bulgaria. За да поднесе приветствие към децата в София ще пристигне еврокомисарят по цифрови технологии и общество Мария Габриел.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?