България потвърдила, че ще приюти 20 деца от изгорелия гръцки лагер

България потвърдила, че ще приюти 20 деца от изгорелия гръцки лагер

Министърът на вътрешните работи  Христо Терзийски е потвърдил, че България има готовност да приют  20 деца, които са били без родителите си в изгорелия гръцки мигрантски лагер "Мория".

Бежанският център бе опожарен миналата седмица. Така без подслон останаха близо 13 хиляди мигранти, сред които има общо 400 непридружени деца. Преди дни Министерският съвет съобщи, че България е предложила да приеме 20 от децата. Сега Терзийски е потвърдил това намерение в телефонен разговор с алтернативния министър по миграцията и убежището на Гърция Георгиос Кумуцакос.

България е готова да подпомогне Гърция с предоставяне на палатки, одеяла, дезинфектанти и санитарни принадлежности за хората, останали без подслон заради пожара.

Преди ден премиерът Кириакос Мицотакис обеща на мястото на лагера да бъде построен постоянен център за приемане на мигранти и бежанци.

Финландия обяви, че ще приеме 11 малолетни бежанци, Хърватия е готова да приюти 12 момиченца. Норвегия се готви да приеме 50 души от лагера, Германия – до 150 деца, Нидерландия предложи да приеме 100 мигранти, половината от които непълнолетни.

До това се стигна, след като германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон се споразумяха, заедно с други страни от ЕС, да приемат в държавите от общността 400 непълнолетни от изгорелия мигрантски лагер на гръцкия остров Лесбос.

"Плановете на европейските страни да приемат около 400 непридружавани деца от изгорелия лагер Мория на гръцкия остров Лесбос трябва да са само началото на техните усилия", каза през почивните дни германският вицеканцлер Олаф Шолц.

Споделяне

Още от България