България прави световна лаборатория за изследване на болести по дивеча

В България ще бъде изграден първият по рода си в световен мащаб Международен център за контрол на болестите по дивите животни, който ще изпълнява и ролята на референтна лаборатория за изследване на проби за евентуални болести по дивеча. Това предвижда подписано в понеделник в Правец споразумение между министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов и председателя на Международния съвет по лова и дивеча Бернар Лозе.

Центърът ще се изгражда с подкрепата на Световната организация по здравеопазване на животните (OIE), чийто председател Бернар Вила също присъства на церемонията.

 

Страната ни е предпочетена между 50-60 държави, кандидати за проекта, заради своя голям принос за здравеопазването на животните в световен мащаб, обясни проф. Никола Белев, председател на регионалното представителство на OIE за Източна Европа, което е разположено в София.

 

Министър Найденов уточни, че ангажиментът на страната ни е да предостави сграда, ще има и специфични изисквания за извършване на самата дейност, които са строго професионални и България отговаря на тях. Той определи споразумението като много престижно и перспективно за страната ни и Световния ловен съвет.

 

"Идеята е да допринесем за това природата да бъде все по-здрава, да издигнем нивото на диагностика и превенция на заболявания по дивеча", коментира агроминистърът. "Този проект ще бъде изпълнен, имате уверенията на българското правителство, така че няма да остане само на хартия", заяви Найденов. По думите му проектът е "обречен на успех“.

 

От своя страна Бернар Лозе заяви, че когато са обсъждали мястото за създаването на Международния център, са стигнали до решението, че най-доброто място е именно България заради доброто отношение и грижата към дивеча.

 

Този център ще бъде първият и единствен от подобен характер в световен мащаб и на практика ще създаде тясна връзка между ловците от цял свят и OIE, посочи от своя страна Бернар Вила. Той допълни, че Световната организация по здравеопазване на животните ще помага с научни разработки и препоръки в дейността на центъра и ще следи отблизо дейността му.  

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?