България празнува 24 май

България празнува 24 май

България чества в четвъртък Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. По традиция в градовете се провеждат шествия и тържества.

Празникът става официален през 1957 година, но отдаването на почит към делото на Кирил и Методий започва през далечната 1851 година, когато по инициатива на Найден Геров е проведена церемония в класното училище в Пловдив. От 1857 година празникът става традиционен за всички български училища.

По традиция за Деня на славянската писменост и българската култура папа Бенедикт XVI прие на аудиенция българския президент и водената от него делегация. Във Ватикана Росен Плевнелиев се срещнa и с държавния секретар кардинал Тарчизио Бертоне.

В София хиляди се включиха в шествието, което започна в 10 часа от Археологическия музей и приключи в 11 часа с официалната церемония пред паметника на Светите братя равноапостоли Кирил и Методий пред Националната библиотека. Тържествен водосвет пред паметника на светите братя бе отслужен от Знеполския епископ Йоан.

След церемонията в Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий" бе открита и изложбата "Софийската книжовна школа от XVI век".

”На днешния ден поднасяме своята почит към първоучителите и в тяхна чест обновяваме това място", заяви кметът на София Йорданка Фандъкова по повод ремонта на пространството пред Народната библиотека.

”Инвестициите в науката и образованието са не само грижа за нашия дух, а и мощен фактор за развитието на икономиката и туризма, и подобряване на живота на хората”, допълни още тя. Фандъкова добави, че е съпричастна към тревогите на хората в Перник и региона, които пострадаха при земетресението.

Тържеството приключи със стихотворението „Аз съм българче" на Иван Вазов в изпълнение на първокласниците Емилия и Здравко - ученици от 101-во ОУ ”Захари Стоянов".

Споделяне

Още от България