България предлага да учи узбеки на бизнес

Борисов представи газовия хъб в Ташкент и се обяви за подкрепа на двустранната търговия

Борисов и Ибрахимов дадоха виртуален старт на съвместен завод в Ангрен

България има готовност да обучава управленски кадри за предприятия на малкия и среден бизнес от Узбекистан в рамките на стартиралата неотдавна програма на Евросъюза за устойчиво развитие в селските райони на страната. Държавата ни също така вижда голям неизползван търговски потенциал, който може да се развие с повече инициативи за представяне на експортните възможности на двете страни и подпомагане на деловите контакти.

Това заяви премиерът Бойко Борисов след среща с президента на Узбекистан Ислам Каримов в сряда. Министър-председателят ни е в Ташкент за участие в 20-ата международна конференция и изложба "Нефт и газ в Узбекистан”, в които са се включили над 200 компании от 26 държави. Той е придружаван от министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова и зам.-министъра на енергетиката Жечо Станков. По време на петролната конференция с телемост бе открит българо-узбекски завод за рециклиране на преработени масла.

Двустранният стокообмен за миналата година е бил едва 20.712 млн. долара, а България има интерес от неговото увеличаване и разнообразяване, заяви Борисов, цитиран от правителствената пресслужба.

Според него има добри възможности за развитие на инвестиционното сътрудничество във високотехнологични производства и съвременно оборудване, селското стопанство, туризма, към които Узбекистан проявява голям интерес. Обменът на специалисти и взаимното посещение на делегации биха ускорили процеса на взаимодействие в тези области, смятат Борисов и Каримов.

Бихме приветствали по-широк интерес на узбекистански инвеститори към българската икономика, изтъкна българските премиер. Той запозна Каримов с концепцията за създаването на регионален газоразпределителен център край Варна и подчерта, че се работи усилено за реализацията на проекта за хъба "Балкан“ и гарантирането на газовите доставки в региона на Югоизточна и Централна Европа.

В сферата на транспорта българските фирми разполагат със значителен капацитет за участие в реализацията на Програмата за развитие и модернизация на инженерно-комуникационната и пътно-транспортната инфраструктура на Узбекистан, каза още Борисов.

Той изрази надежда Узбекистан да открие в близко бъдеще свое дипломатическо или консулско представителство в България и покани Каримов на посещение у нас и той прие.

"В България гледаме на Узбекистан като на наш стар приятел с възможности за сътрудничество не само в енергетиката, а също в земеделието, в туризма и като на мост към Централна Азия", заяви по-рано през деня премиерът Бойко Борисов при откриване чрез телемост от Ташкент на българо-узбекски завод за преработка на масла в град Ангрен в сряда.

"Смятам, че отношенията ни са пример за добро сътрудничество и приятелство в толкова сложния свят, който ни заобикаля, и се надявам, че започва нов етап, който да стимулира бизнесконтактите между двете страни”, каза още министър-председателят, след като с вицепремиера на Узбекистан Гуломжон Ибрахимов дадоха виртуален старт на предприятието, което е на българската компания "Приста Ойл” и държавното узбекистанско предприятие "Узнефтепродукт”.

В мощността са вложени 15 млн. долара, тя ще рециклира годишно 43 хил. т отработени масла и ще произвежда 30 хил. т базови масла.

"Дори и днес сме свидетели на иновация – вместо да пътуваме до завода, успяхме чрез видеовръзка да свържем днешната конференция с една българо-узбекска инвестиция в областта на енергийната ефективност, която води до опазване на околната среда, отработване и производство на нефтопродукти и разкриване на работни места”, каза още премиерът. Според нето Узбекистан може да стане мост за България към Централна Азия.

Споделяне

Още от Бизнес

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?