България предлага регулация на онлайн платформите за туризъм

България предлага регулация на онлайн платформите за туризъм

България ще предложи създаването на европейско законодателство, с което да се изисква туристическите интернет платформи да проверяват дали обектите, регистрирани при тях, реално са регистрирани в съответните държави. Това съобщи министърът на транспорта Николина Ангелкова при откриването на изложението "Ваканция & Спа Експо" 2018.

Въпросът е бил обсъден по време на неформалната среща между министрите на туризма на страните от ЕС в София във вторник.

По думите на Ангелкова това е една от мерките за борба със сивата икономика в сектора. Идеята е в онлайн платформите за туризъм да рекламират само тези места за настаняване, които са регистрирани според изискванията на съответното национално законодателство. За целта те ще бъдат задължени да проверяват местата за настаняване, които рекламират, дали са регистрирани в съответната страна, обясни Ангелкова.

Министърът на туризма даде пример с интернет платформа, в която има над 10 000 регистрирани места за настаняване в България, докато в официалния туристически регистър те са 6144. На европейско ниво тази разлика е в пъти по-голяма и колегите също споделят, че това е проблем и в техните страни, каза Ангелкова.

Според различни проучвания около 80% от потребителите на туристически услуги ползват интернет платформи за резервация и купуване на хотелски настанявания. Причината е, че цялата информация е събрана на едно място и човек може да сравни цените на различните туроператори като избере най-изгодната за себе си. Чрез интернет платформите се предлагат и много частни квартири за настаняване, където цените са по-евтини от тези в хотелите.

Едни от най-популярните сайтове са booking.com, airbnb.com, trivago.bg и други. Много от нискотарифните авиопревозвачи също предлагат тази услуга чрез сайтовете си.

Според представители на туристическия бранш нищо не пречи и сега на държавите членки сами да спрат достъпа на нелицензирани представители от бранша до платформите, като наложат съответната санкция, предвидена в закона. Очевидно обаче на администрацията не ѝ се занимава с това и е по-лесно допълнително да натовари бизнеса да прави проверките вместо нея, коментира туроператор.


Ангелкова съобщи още, че се работи и по идеята за общоевропейска интернет платформа, която да улесни наемането и предлагането на работна ръка в сферата на туризма. Целта е така да се подпомогне намирането на нужния персонал.

Европейската комисия отдавна създаде и пусна европейски портал за работа – eures. Чрез него работници и работодатели от 28-те страни членки качват обявите си за работа. С днешна дата на портала близо 11 000 работодатели са обявили близо 1.5 милиона работни места в Европа, а над 360 хил. европейци са пуснали автобиографиите си за работа.

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?