България предложи на Сърбия съвместен контрол на граничните реки

Димов и Триван подписаха два междудържавни документа, сн. МОСВ

Българският екоминистър Нено Димов предложи на сръбския си колега Горан Триван да се създаде работна група за съвместен контрол върху състоянието на граничните реки и за търсене на решение на трансграничните екологични проблеми, съобщиха от Министерството на околната среда и водите след среща в сръбския Димитровград между двамата министри.

Разговорът във вторник е провокиран от потенциалното замърсяване на трансграничната река Драговищица от дейността на мина на територията на сръбското село Караманица, както и заради проекти за ВЕЦ, които може да се строят в района.

Димов поиска от сръбския си колега информация за заявените инвестиционни намерения за развитие на дейността на мината и ѝ и декларира, че България ще настоява да участва в процедура по трансгранична оценка за въздействието върху околната среда (ОВОС). Такава трябва да има и за проектите за изграждане на водни електрически централи, смята българският екоминистър.

По думите му работната група за реките трябва да прегледа методите за измерване на замърсяванията и да ги уеднакви, ако са различни, защото иначе не може да се говори за сравними резултати.

"Мините може да замърсяват околната среда, но също така и я защитават. Затова не съм готов да ги обвинявам предварително. Предприятията, които работят в региона, функционират в съгласие с нашите закони. Ще засилим мониторинга и надзора и ще проверим още веднъж ситуацията", обяви сръбският министър, цитиран от БНР.

Триван увери, че данните, с които разполага засега за района на Босилеград, не показват надвишаване на нормите съгласно сръбското законодателство, но се ангажира да засили мониторинга. Също така той съобщи, че приоритет на правителството на Сърбия е изграждането на пречиствателни съоръжения за отпадни води и такъв проект има в момента за водите в Босилеград.

Димов и Триван подписаха и мемораднум за сътрудничество при опазване чистотата на въздуха, водата и почвите и за управлението на отпадъците, както и споразумение за ранен обмен на информация в случай на радиационна авария.

Споделяне

Още от България